Няма как човек да не го обича. Или може би само този, който не си признава...
На днешния 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, защото точно по това време през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.
Днешният ден е добро извинение за всеки, които обича сладко. Простено му е да не се лиши от това сладко изкушение.
Макар и горещо, то поне няколко парченца не са забранени.
Любителите на шоколада предпочитат да го консумират, като вероятно много факти за тях остават непознати.
Интересните детайли около този вкус са много, но ето ТОП 5:
1. Даниел Петър създава вкусното изкушение през 1875 година, след осем години опит да направи рецептата. Кондензираното мляко той превръща в основна съставка.
2. Научното име за дървото, от което идват какаовите зърна, означава "храната на боговете".
3. Шоколадът има специална температура на топене, той е единственото ядливо вещество, чиято температура на топене е около 33-34 градуса. Именно поради тази причина шоколадът се топи толкова лесно в устата ни.
4. Най-големият шоколад в света тежи 5792.50 кг. Това е постижението, записано в рекордите на Гинес на 7-ми септември 2011 година.
5. Брюкселското летище продава около 800 тона белгийски шоколад годишно, като така се превръща в най-големия продавач на шоколад в света.