От Антарктида се отцепва айсберг, колкото 25% от Уелс (ИНФОГРАФИКА)

Опасения за повишаване на морското равнище с 10 см

Огромен леден блок с размерите на щата Делауеър е на път да се отцепи от затоплящия се шелф на Антарктида и така да се превърне в един от най-големите виждани от хората айсберзи, обявиха учени малко преди US президентът Доналд Тръмп да съобщи, че САЩ се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, предаде АФП.

Сателитни данни показват, че от ледниковия шелф Ларсен С, залепен за крайбрежието на Антарктида, ще се отдели леден блок с площ около 5000 кв. км.

Само за 6 дни цепнатината, която може да отдели айсберга с дебелина 350 м, се е удължила със 17 км и в момента остава само 13-километрова ивица, която го свърза с основната ледена покривка.

“Моментът на отцепване вероятно е много близо”, съобщи университетът “Суонсий” в Уелс, който води наблюденията.

Ларсен С е най-северният и най-голям ледников шелф в Антарктида. Отцепването на айсберга ще доведе до рекордно смаляване на ледника, но няма да доведе до увеличаване на нивото на морските води. Въпреки това отделянето му може да дестабилизира шелфа и да го направи уязвим. А ако всички останали ледници, които Ларсен С придържа, попаднат в океана, то глобалното равнище морско равнище ще се повиши с 10 сантиметра, предупреждават изследователите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"