По 30-40 лева струва машинен глас на вота

Правителството трябва да даде близо 90 млн. лева за устройства

Само две фирми са дали индикативни оферти

Срокът за доставка е между 4 и 6 месеца

Само две фирми са подали индикативни оферти за машините за вота, научи „Труд”. Фирмите са „Смартматик” и „Сиела норма”. Двете фирми работят често в консорциум. Пример за това са последните евроизбори, на които те доставиха 3000 устройства под наем. Посоченият срок за доставка на устройствата за гласуване е между 4 и 6 месеца. Предложените цени са за около 2500 евро за машина, ако броят на устройствата, които ще бъдат купени за предстоящите парламентарни избори са 20 000. Предлаганият наем е около 2000 лв. на машина. Още около 50 млн. лв. ще се необходими за организация на вота, твърдят експерти по изборите. Това означава, че всеки глас ще струва между 30 и 40 лв.

От кабинета на Томислав Дончев обясниха пред „Труд”, че са проведени консултации с Комисията по правни въпроси в 44-то Народно събрание за организационно-техническата подготовка на гласуването и обезпечаване на машинното гласуване. На „Информационно обслужване” е предоставен доклад от пазарни проучвания за условията за придобиване и използване на технически устройства за машинно гласуване.

От кабинета на Томислав Дончев увериха, че след като бъдат гласувани измененията и допълненията на Изборния кодекс, „Централната избирателна комисия ще има правомощието да предприеме действия по фактическо набавяне на техническите устройства за машинно гласуване”.

Очаква се през предстоящата седмица Томислав Дончев да отиде при ЦИК, където бе поканен с писмо. Основна тема на разговора ще е обществената поръчка за машините за гласуване, както и въпросът дали машините ще се наемат, или купуват.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"