Роджър Федерер - Божественият

Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Майкъл Джордън. Михаел Шумахер. Владимир Кличко. Юсеин Болт. Всички те са имена на цели епохи. Личности, за които времето и пространството нямат значение. Нито възрастта. Но дори тези великани в своя спорт вече си имат крал. Казва се Роджър Федерер.

Величието на швейцареца пролича секунди след финала на „Уимбълдън“. Първите думи на Краля бяха за неговия съперник Марин Чилич: „Спортът може да е много ужасен. Ти се бори велико и си истински герой!“ Джентълмен до мозъка на костите, въпреки че сълзите на хърватина бяха повече от безпомощност.

Федерер е гений, мит. Като че ли не е от тази земя. Не беше за първи път тенисист да плаче при среща с Божествения. Направи го и Анди Мъри през 2012 година, но чак след края на лекцията от Маестрото. Голяма работа, че е вече на 35. Той може всичко. Затова в Англия го наричат Краля на „Уимбълдън“. Титлата му е под №8, в Големия шлем под №19 и не се вижда някой в обозримо бъдеще, който би могъл да се доближи до трона на Федерер.

На 35! Да, на 35 години Роджър се нуждаеше от точно 11 часа и 37 минути, за да вдигне купата на свещената лондонска трева. Най-убедителна от всички, без загубен сет. Последният с подобно постижение е Бьорн Борг през 1976-а. Но тогава шведът едва бе навършил 20.

Само след месец Роджър ще чукне шампанско по случай 36-ия си рожден ден. Горд татко е на два чифта близнаци. На тази възраст повечето мъже вече се ограничават до сесии във фитнес салона, а богатите спортисти се отдават на голфа. Не и Федерер. Той е най-здравият мъж в спорта. Така смазваше конкурентите си на „Уимбълдън“, включително Григор Димитров, че болеше. „Хайде, Роджър, дай му почивка“, извика един фен на финала. Даде му я. Но нищо повече.

Федерер се завърна на корта през януари след шестмесечна пауза. След като спечели Аустрелиън Оупън редом с мастърсите в Маями и Индиън Уелс, отново си взе почивка. И въпреки това е тенисистът с най-много купи през 2017-а. За епичния финал срещу Рафаел Надал в Мелбърн ще се говори десетилетия наред. За мача с Чилич – още няколко дни.

На „Уимбълдън“ Федерер игра най-добре. Не, той е най-добрият. На пресконференцията Маестрото обеща, че ще се върне, за да защитава титлата си. „Не вярвах, че отново ще съм на финал на „Уимбълдън“ – призна Роджър. – Толкова много легенди са се родили на централния корт. Ще се завърна пак тук.“

Максимата, че до всеки успял мъж стои една силна жена важи с пълна сила за Федерер. От 8 години е женен за Мирка, от 17 са заедно. Винаги е на корта и Роджър признава: „Без нея няма да победя никого.“ Двамата се запознаха на олимпиадата в Сидни през 2000 година. Тогава тя бе Мирка Вавринец, словашка тенисистка. Заради контузия след две години спря с тениса. За да се посвети на най-успелия спортист.

Наистина тревата на „Уимбълдън“ е свещена. На нея се е родил Бог Федерер. И затова всеки, който обича най-аристократичния спорт, днес се моли. Моли се Роджър Федерер да не се отказва. Догодина, по догодина. Докато може да ходи. За да го гледаме пак, и пак, и пак… Защото той вече не е просто Маестрото. Не е най-добрият за всички времена в тениса, а може би сред всички спортисти. Той е Божествения!

 

Най-великият в цифри

19 – броят на спечелените титли от Големия шлем. Най-близо до него е Рафаел Надал, който има 15.

8 – броят на титли на „Уимбълдън“. С по седем са Пийт Сампрас и Уилям Реншоу, който обаче ги спечели преди създаването на Големия шлем.

15 – годините между първата и последната титла от Големия шлем. По-голям марж има само при Кен Роусуол – 20 години.

5 – броят на трофеите на Аустрелиън Оупън. Само Новак Джокович и Рой Емерсън са печелили по шест пъти Мелбърн. Толкова са и титлите му на Ю Ес Оупън – най-успелият на турнира, който не е американец.

35 – годините на Федерер. Най-старият шампион на „Уимбълдън“ в „Оупън ерата“. Преди това рекордьор бе Алтър Аш на 31 през 1975-а.

29 – броят на финалите му в Големия шлем. Абсолютен рекорд.

3 – толкова пъти Федерер игра във финалите на четирите турнира от Големия шлем в една година. В периода 2005-2007-а игра 10 пъти поред в мач за титлата.

70 – броят на турнири от Големия шлем, в които е участвал. Толкова има Фабрис Санторо, но още на Ю Ес Оупън може да е едноличен рекордьор.

320 – спечелените мачове в Големия шлем.

302 – броят седмици, в които е бил №1 в света.

3 – мястото в ранглистата, от което стартира „Уимбълдън“. Ако не си вземе почивка и спечели Ю Ес Оупън, пак ще е №1.

 

Велик шампион

Още преди казах, че Роджър ще задмине рекорда на Пийт Сампрас на „Уимбълдън“. Федерер е велик шампион. Един от най-великите в историята. Ако той играе отлично срещу мен, аз трябва да съм извънземен, за да го бия.

Рафаел Надал, носител на 15 трофея от Големия шлем

 

Моят герой и вдъхновение

Пак го направи! 19-ата титла от Големия шлем на 35 години. Роджър Федерер е моят герой и моето вдъхновение. Гордея се с теб.!

Линдзи Вон, световна шампионка по ски

 

Нямах шанс

Това е един от най-тежките ми дни. Болката беше силна, но не можех да се предам. Исках да дам всичко най-добро от себе си, но нямах никакъв шанс. Късметът също не беше с мен.

Марин Чилич, загубилият финалист

 

Най-добрият за всички времена

Роджър Федерер е най-добрият тенисист за всички времена – заради поведението си на корта и извън него. Преди него беше Джон Макенроу. После дойдоха Роджър и Рафа, които направиха тениса попялурен в Азия и Африка. Играта на Федерер е учебник за нашия спорт.

Матс Виландер, 7-кратен носител на титли от Големия шлем и коментатор на Евроспорт

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"