Съветът на доктор Емилова: Хормоналният баланс се постига с природосъобразно хранене

Необходим е постоянен лекарски контрол

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Еднокринната система е една от най-сложно устроените в човешкия организъм. Тя контролира работата на отделните органи и връзките помежду им. Доколко ще се чувстваме млади, зависи от това колко добре работят жлезите ни с вътрешна секреция. За съжаление в живота съществуват множество фактори, които лесно могат да нарушат работата на тези фини органи. Това води до влошаване качеството на дните ни, отключва неприятни симптоми и нерядко предизвиква опасни за здравето и живота усложнения.

Захарният диабет тип 2 е едно от най-честите хормонални нарушения в развития свят. Водещ рисков фактор при него е наднорменото тегло. То води до намаляване чувствителността към инсулина, произвеждан от задстомашната жлеза, в отговор на което тя започва да произвежда все по-големи количества хормон.

Освен че бързо скъсява живота є, това води и до неприятни усещания - спадане на кръвната захар /хипогликемия/, засилен апетит и още повече излишни килограми. Попада се в порочен кръг, който бързо ни отвежда до лекарствата, завоалиращи симптомите на болестта, но неотстраняващи причините за отключването й.

Лечебното гладуване и природосъобразното хранене не само могат могат да обърнат посоката на развитие на захарния диабет тип 2, но и да излекуват напълно проблема, премахвайки инсулиновата резистентност и възвръщайки нормалното тегло. Не без значение в случая са и дозираните физически натоварвания, които са в състояние да помогнат за по-бързото постигане на желаните резултати и тяхното задържане.

Заболяванията на щитовидната жлеза в днешни дни са също често срещано явление, особено при жените, а митът, че всички те са неподходящи за лечение с плодове нямат основание. Крайните диети са противопоказани единствено в състояние на щитовидна хиперфункция, което за щастие се случва рядко. Повечето останали проблеми, свързани с тази жлеза - нейното общо уголемяване, възлите, автоимунните възпаления, потискащи функцията и др., се повлияват благоприятно от лечението с омекотен глад. Той е в състояние да отстрани повечето съпътстващи оплаквания и води до намаляване нуждата от хормонални лекарства. Изключително важно е по време на лечението, състоянието на този ключов орган да се следи редовно с подходящи инструментални и лабораторни диагностични методи.

Отклоненията в нивата на половите хормони са сериозен проблем при всички възрастови групи. Най-младите пациенти са застрашени от аномалии в половото съзряване. Средната възрастова група страда от нарушения в месечния цикъл, кисти, миоми - при жените, както и от влошаване в качеството на семенната течност и стерилитет при мъжете. В напреднала възраст хормоналните отклонения отключват неприятните симптоми на климакса, риска от остеопороза и дегенеративни заболявания и процесите на ранно стареене.

Не е тайна, че една от главните причини за подобни отклонения в работата на ендокринните органи е лошото качество на съвременните храни. Силно преработените, консервирани продукти, съдържащи множество примеси, свързани с третирането на животните с хормони и антибиотици неминуемо прави храните способни да разстроят чувствително ключовите регулаторни механизми в човешкото тяло. За разлика от другите вещества, хормоните не се възприемат от организма за случайно попаднали токсични агенти. Те се елиминират бавно, имат свойството да се натрупват в тялото и оказват мощен ефект, дори в минимални количества.

Когато симптомите на нарушено хормонално равновесие са налице, често е изключително трудно проблемът да бъде разрешен с лекарства. Организмът е сложна система, при която опитите за медикаментозна намеса нерядко водят до противодействие. Най-правилният подход е да се опитаме да прочистим тялото, връщайки се в състоянието, в което сме били, преди да се разболеем. Това лесно може да стане с една сурова растителна диета, последвана от природосъобразно хранене по индивидуално изготвена схема. Този подход може да ни доведе до очаквания резултат, без да води до каквото и да е рискове или странични ефекти.

Така се постига не само сложния вътрешен хормонален баланс, а и този спрямо средата, в която живеем, от което зависи мечтаното от всички ни състояние, наречено здраве.

Съавтор на статията на д-р Емилова е д-р Красимир Милев

Той е първият лекар, започнал работа с нея преди 22 години. Като главен лекар на медицинския център, прилага натуралните форми на лечение на десетки хиляди свои пациенти, помагайки им да достигнат естественото равновесие на организма, наречено здраве. През 2014 г. д-р Милев получава докторска степен от Борда по алтернативна медицина в Калкута и става член на Международната организация на холистичните терапевти.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Смути с домати и авокадо

Приготовление: В блендер се слагат прясно изцедени: 500 мл сок от целина /глава/, 300 мл сок от домати и 30 мл сок от лимон. Добавя се 1 бр. меко авокадо и се блендира до гладка смес.

Рецепта на консултант сътрудник Веселин Станков

Сурово ризото

Приготовление: 100 г. сурова елда се накисва за около 30 мин. във вода. Отцеждате хубаво и оставяте на стайна температура. Добре е това да се направи сутринта, ако искате ризотото да е за вечеря. Вечерта намачквате половин меко авокадо с помощта на вилица, докато стане на паста и добавяте към добре изплакнатата елда. Настъргвате два моркова. Наситнявате 4 бр. сушени домати, 4-5 бр. чери доматчета, половин връзка магданоз и стрък пресен лук. Ако не ви притеснява солта, може да сложите малко самардала. Всичко се прибавя към елдата и авокадото. Добавяме супена лъжица хранителна мая и сух босилек и риган. За разкош може да оформите порция през кухненски ринг.

Забележка: Не киснете елдата по-дълго от 30 минути, защото ще отдели много лигнани, които нямат особено привлекателна консистенция и няма да можете да ги измиете.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"