Шуменец показа бонсай градината си - природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Всеки ден съм в Бонсай градината си, дойда ли тук, разсейвам се, забравям за мрачните новини. Сам съм, защото е затворено за посетители - това обяснява шуменецът Радко Колев и иска да направи и останалите българи съпричастни към красотата. Градината, за която той се грижи, е в двора на историческия комплекс "Авшарян" в Шумен, където през май 2018-та общината му даде терен да разположи своите дръвчета в подноси. Така, както "Труд" писа, беше създадена първата у нас общинска Бонсай градина.

Красивите екземпляри в нея вече са близо 500, а половината са истински бонсаи. Радко обяснява, че природата не признава коронавирус. Всичко живо се развива, цъфти, разлиства, независимо от противоепидемичните мерки и карантината. И понеже много хора ги тегли навън, казват, че не искат да изпускат пролетта, Радко иска да покаже хубавото от своето царство.

Два китайски бряста поради произхода си са първенци по развитие и са целите в зелени листенца. Разбира се, това важи и за вечнозеления дафинов лист.

В средта на март с бели цветове се покрила и джанката бонсай на Радко. На 24 март обаче побеляла от сняг и сега няма и помен от дъхавите цветове.

Приятно розовее ябълката в Бонсай градината. От 25 г. тя живее в саксия. Преди това е била дърво в градината на покойния му баща. Когато започнала да ражда само по една ябълка, Радко я пренесъл в поднос и сега се радва на развитието й. Пет-шест азалии също са нацъфтяли в червено, предстои да се разлисти и клен.

Две японски дюли са най-новите попълнения. Тази година бонсаистът ги купил от разсадник всяка по 1,50 м. Вече са разцъфтели, но са по педя високи.

До 2-3 седмици всички бонсаи ще се разлистят, казва Радко и се надява извънредното положение по-скоро да приключи.

Като всеки нормален човек и той има своите страхове. Пенсионираният военен работи като охранител в банка. Клиентите намаляват, идват с маски и ръкавици, дисциплинирани са, казва Радко. И през ум не му минава да напусне, въпреки че и той е на първата линия с посетителите. "Би изглеждало като предателство", казва той. И разсъждава, че героите в днешно време са медиците, полицаите, аптекарите, продавачите в магазините.

Минават му и черни мисли - ако се случи нещо с него и му наложат карантина, кой ще полива бонсай градината? Дръвчетата живеят в зеолит, който се полива задължително всеки ден.

Шуменецът има и десетина ученици - деца от клуб "Изкуството бонсай". Вече настояват за онлайн уроци, защото всеки в дома си има дръвче в саксия. Тези дни родителите ги донесли при учителя и Радко се надява по-скоро да може да възобнови уроците на живо.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"