Топ Труд 2014-а - Акад. Светлин Русев: Когато става дума за вяра, няма място за сделки

- Академик Русев, Църквата няма нотариален акт за собственост върху храма “Св. Александър Невски”. А държавата в лицето на Министерство на културата има ли документ за собственост върху криптата. Как е уреден официално въпросът?

- Тези дни криптата чества своя 50-годишен духовен живот като “Музей за християнско изкуство. Крипта храм-паметник Св. Александър Невски”. На човек, който се е изграждал като художник заедно с нейното откриване, който е преживял всички родилни мъки по нейното създаване, развитие и не по-малко спасяване и оцеляване във времето като уникален световен музей за християнско изкуство, не мога да се включа в една “мъгла”, в която всички юридически, политически, държавни, институционални и личностни амбиции не желаят да прогледнат за какво става дума.
Прекалено високо е духовното присъствие и живот на този музей, за да го смъкваме до институционални амбиции на един или друг служител, независимо от неговия религиозен или държавен сан. Мисля, че сега е моментът да се върнем с благодарност не само към създателите на криптата и тяхната духовна и естетическа прозорливост, но и към Музея за християнско изкуство като духовно училище, през което е минала цялата ни съвременна научна и изследователска мисъл (ако това говори изобщо нещо на някого).

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Материалът е сред най-четените 50 на сайта за 2014-та

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта