Родените при слънчеви бури живеят по-кратко

Хората, родени в периоди на висока слънчева активност, живеят с 5,2 години по-малко от родените при спокойно слънце. Това установило проучване на норвежки учени, предаде АФП.

Те анализирали и сравнили демографски данни, получени от църковните архиви, и циклите на слънчевата активност. В проучването били включени 8600 норвежци, част от тях от богати прослойки, а друга - от бедните. Така установили, че слънчевите бури по време на раждане водят до по-ранна смърт, засягат повече бедните и момичетата и намаляват женската плодовитост.

Слънцето преминава през фази на различна активност, чиято цикличност е 11 години. В пиковете се завихрят магнитни бури, при които рязко се увеличава ултравиолетовото лъчение. Именно то според учените е свързано с намалената продължителност на живота на хора, родени при слънчеви изригвания. Ултравиолетовата радиация затруднява производството на витамин В, който е ключов за развитието на организма.

Последните пикови периоди на Слънцето са били през март 2000 г., юли 1989 г., декември 1979 г., ноември 1968 г. и март 1958 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл