Над 6000 души подкрепиха подписка в Горна Оряховица срещу спирането на влакове

Над 6000 души от Горна Оряховица подкрепиха подписка срещу спирането на влаковете. В нея са се включили железничари, техните роднини и близки, както и местни граждани. От синдикалната организация към БДЖ в железничарския град обявиха, че са в готовност за стачни действия.

"В Горна Оряховица е ядрото на железницата и всяко трето семейство има представител, който работи в системата. Със спирането на 38 влака и съкращение на маршрутите на още десет сериозно се засяга транспортното обслужване по четвърта линия Ц Русе Ц Подкова", категорични са синдикалистите.
Новите промени трябва да влязат в сила от 12 януари, а мотивите са намалената субсидия от държавта към БДЖ с 40 млн.лв. Пред заплахата от съкращения са над 1500 души от железниците. Подписката в национален мащаб пък се очаква да получи подкрепа от близо 70 000 души.

Според горнооряховските железничари нито едно правителство от времето на прехода не е провело адекватна политика в бранша. "С намалената субсидия няма как да се изплащат възнаграждения и да се поддържа подвижния състав. Промените ще окажат много негативно влияния не само върху Северна, но и върху Южна България", смятат синдикалисти.

"Сериозно сме обезпокоени от предстоящите съкращения на персонал от БДЖ. Не е ясно как ще се намери работа за толкова много хора, които накуп ще излязат на улицата и семействата им ще останат без препитание", коментира кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони