Учени: Липсата на движение е по-опасна от затлъстяването

Липсата на движение е по-опасна от наднорменото тегло, показа 12-годишно проучване сред 300 000 души, съобщава BBC.

Според изследователи от Университета в Кеймбридж смъртните случаи от неактивност всяка година са 676 000, в сравнение с 337 000 от наднорменото тегло.

Специалистите обясняват, че поне 20 минути бързо ходене на ден имат значителни ползи върху здравето и упражненията са полезни за всички, независимо от теглото им.

Затлъстяването и липсата на движение често вървят ръка за ръка, въпреки че е известно, че слаби хора имат по-висок риск от здравословни проблеми, ако са неактивни, а затлъстели хора, които се упражняват, са в по-добро здраве от тези, които не го правят.

Изследователите проследяват 334 161 европейци в продължение на 12 години, като оценяват нивата на физическа активност и талията и записват всяка смърт.

Те откриват, че най-застрашени са хората, които не се движат.

Според специалистите премахването на неактивността в Европа ще намали смъртността с близо 7,5% (или около 676 000 смъртни случая), а намаляване на затлъстяването ще ги редуцира с едва 3,6%.

Все пак експертите препоръчват поддържането на нормален индекс на телесната маса, за да се намали рискът от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл