Исперих се радва на две столетнички

Две столетнички почетоха жителите на разградската община Исперих тази седмица, след като през няколко дни празнуваха 108 год. на Гюлбие Юмер и точно век на Радка Бабева. Двете получиха поздравителни адреси от общината и подаръци за празниците си, които посрещнаха с представители на кметството и близките си.

Баба Гюлбие е най-възрастния жител на област Разград. Живее в исперихското село Свещари, а покрай нея е дъщеря й Айше Ферад. Гюлбие има още едно дете, четирима внуци и два правнуци.

Тя се радва на добро здраве. Житейската й максима, отвела я отвъд цял век, е да приема нещата спокойно и да не се отдава на излишни тревоги за малките и големи изпитания, които ни поднася съдбата.

Спазва и правилото да се храни често, но по малко. Обича постните и прости ястия. Не отказва обаче и на изкушенията на различните зрънчовци. Подсилва се с боза и млекце. Споделя, че носи гена на дълголетието и баба й доживяла до 110 год.

В град Исперих пък своя вековен юбилей отбеляза Радка Бабева. Юбилярката е останала вдовица още на 33 год. и сама е отгледала сина й дъщеря си. Те пък я зарадвали с четирима внуци и петима правнуци.

Исперихчани разказват, че и двете достолепни жени продължават да помагат в къщната работа и дори в градините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони