Живей бавно

8 начина да намалим лудешкото темпо, с което изтичат дните ни

Животът става все по-забързан - гоним професионални успехи, модни тенденции, ярки впечатления, силни емоции... В този лудешки ритъм преставаме да получаваме удоволствие от живота и изобщо не разбираме какво се случва около нас. Или поне така смятат последователите на т.нар. Slow Life (Бавен живот).

Движението се заражда през 1986 г., когато италианските адепти на висшата кулинария излизат на протест срещу откриването на поредното заведение за бързо хранене "Макдоналдс" на главния площад в града. Бунтът им продължава със създаването на организацията Slow Food, ратуваща за вкусна и здравословна храна, която трябва да ни харесва, а не да я преглъщаме на крак като жалките хамбургери и хотдози.

Идеята се оказва повече от благодатна и само за няколко години към "бавното хранене" се добавят "бавен туризъм", "бавно образование", "бавни технологии" и дори "бавен секс". А съвкупността от всичко това е наречена "бавен живот" (Slow Life). Основният му принцип се свежда до следното: необходимо е да изпитваш удоволствие от това, което правиш, независимо дали е професия, отношения с хора или просто ходене по магазините.
Как да го постигнем? Лесно - само с осем стъпки:

1. Откажете се от многото задачи едновременно.
Максималната заетост има твърде малко общо с продуктивността, а способността едновременно да решаваме няколко задачи на работното място, паралелно планирайки летния отпуск на семейството и избирайки нов хладилник за родителите си, всъщност рядко води до желания резултат. Специалистите по тайм-мениджмънт твърдят, че зад суетата над малките неща ние се опитваме да се скрием от постигането на наистина важните цели, чието решаване изисква повече сили и време.

2. Записвайте мислите си на хартия, а не на електронен носител.
Да, технологиите направиха живота ни максимално комфортен. Благодарение на смартфоните можем за секунди да изпратим писмо, да направим важни бележки или да нанесем корекции в даден текст. Заради възможността да записваме бързо и да предаваме данни ние се отучихме да анализираме и да запомняме получаваната информация. В свое изследване психолозите Пам Мюлер и Даниъл Опенхаймер предложили на студенти да записват информацията по два начина: част - с писалка, част - да натракат на лаптоп. Въпреки че писменото пренасяне на информацията върху хартия отнемало повече време, по-късно при изпитването студентите от първата група показали по-добри резултати във възпроизвеждането на текста по памет.

3. Превърнете храната в ритуал.
Кафе на екс вместо закуска, бизнес обяд или хапване в офиса, притоплен полуфабрикат за вечеря... всичко това говори повече за леност, отколкото за трудолюбие. Вкусна вечеря - това е също труд, а и удоволствие, от което не бива да се отказваме. Адептите на Slow Life препоръчват поне едно хранене на ден да превръщаме в бавен ритуал. По думите на основателя на движението Slow Food Карло Петрини "съвместният обяд, който продължава около час, не е просто прием на храна, а средство за комуникация".

4. Отделяйте време за хоби.
Повечето хобита са малко ефективни от гледна точка на видимия резултат. Ясно е, че е по-просто да си купим риба от магазина, отколкото първо да хвърлим пари за въдици и прочие рибарски такъми, а после да висим няколко часа с надеждата да хванем нещо, което може и да не се случи.
Но, уверява авторът на книгата "Възхвала на бавността" Карл Оноре, хобито е важна част от живота на всеки уважаващ себе си човек. Първо, защото е удоволствие. Второ, защото е възможност да се уединиш и без да бързаш, да осмислиш случващите се събития в живота ти. Отговорите на най-важните въпроси се откриват именно в такива моменти на "оттегляне".

5. Отспивайте си.
Недостатъчният сън заради претоварен работен график и куп задачи не е повод за гордост. Особено ако заради недоспиване не можете да се съсредоточите и пропускате важни подробности. Анализирайки миналата вечер, навярно ще откриете, че липсващите няколко часа сън могат да бъдат осигурени, ако се откажете от някоя увлекателна дискусия в интернет, например.

6. Откажете се от социалните мрежи.
Електронни форми за общуване вместо живот на "слоулайфъра"! Те определено означават бърза обмяна на съобщения. И въпросът не е в скоростта на предаването на информация, а в съдържанието на разговора. Разбира се, личната среща отнема повече време и емоционални усилия, но тя ще бъде по-наситена със съдържание, отколкото бързият обмен на коментари под снимки.
Членът на Световния институт за бавността, основан през 1999 г. - Антонела Гамбото-Берк, предлага нов журналистически жанр, наречен "Бавен разговор". Тя провежда серия интервюта с известни хора на попкултурата и изкуствата. Най-важното в тях бил фактът, че Антонела не била обвързана нито с крайни срокове, нито с информационни поводи, нито с тематиката на изданието, поръчващо материала. В резултат тя получила няколко наситени и интересни разговора, които после издала в отделна книга.

7. Оставете децата на мира.
Едно от най-полезните изобретения на бавното движение това е "бавното родителство". Привържениците му смятат, че родителите, стремящи се към максимална заетост на децата им чрез всякакви уроци и кръжоци, правят съдбовна грешка. Според Карл Оноре, посветил на този проблем отделна книга, по-добре е да изразходваме това време за общуване с децата, дори ако се налага да пропуснем някоя нашумяла премиера или да откажем на шефа, който се опитва да ни вмени извънредна задача.

8. Не следвайте модата.
Ако се вгледаме, цялото движение Slow Life се опитва да се противопостави на консуматорското общество (което впрочем не пречи на гуруто на бавността добре да припечелва от стремежа на хората да живеят в хармония със себе си). Така че един от важните съвети, които дават привържениците на бавния живот, се свежда до отказ от всичко модно - независимо дали са къси поли, скъпи зимни курорти или работохолизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл