Китай с най-големия полов дисбаланс в света

Китайските здравни власти нарекоха половия дисбаланс сред новородените в страната "най-сериозния и продължителен" в света - пряка последица от строгата политика за едно дете в страната, съобщи Ройтерс.

Изявлението е в подкрепа на увеличаващите се призиви към правителството да се откаже от всички ограничения за семейно планиране на най-многобройната нация в света, която според много учени е изправена пред демографска криза.

Като в повечето азиатски държави, в Китай по традиция има предпочитание към синовете. Много семейства решават жената да направи аборт, ако бебето е момиче, или изоставят дъщеричките си, за да може единственото им дете да е момче. Затова сега се раждат 118 момчета на 100 момичета, при стойности по света средно 103 на 107.

Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране обяви на сайта си, че ще следи по-строго за случаи на определяна на пола на фетуса, защото това е забранено в Китай. Учени са предупреждавали, че дисбалансът между половете може да доведе до нестабилност, защото повече мъже остават неженени и това увеличава риска от антисоциално поведение и насилие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл