На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Кабинетът редактира плана си за медиите, стана по-неясен

Кабинетът „Борисов 2″ редактира управленската си програма в частта, която е свързана с регулацията на медиите и публичната среда. В работния вариант се предвиждаше в държавната администрация да бъде създадено звено, което да съгласува сливания или придобивания на медии с оглед на недопускане на “значително влияние” върху медийната среда.

В окончателната програма, която бе публикувана на сайта на Министерския съвет днес, идеята за такъв орган е отпаднала, но има намерение за изготвяне на правила при сделките, които да гарантират, че определен собственик не може да има “значително влияние”.

„Текстът за следенето на концентрацията в медиите бе в работен вариант и бе премахнат, тъй като това е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията”, обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова, която вчера обсъди управленската програма на правителството с коалиционните партньори. По думите й текстът е отпаднал в много ранен етап, но така и не стана ясно, защо след като „Труд” попита още в четвъртък правителството дали има промени в текстовете за медиите, от пресцентъра на МС заявиха, че не могат да ни отговорят.

Според източници на “Труд” от правителството мракобесните текстове са били предложени от екипа на вицепремиера Меглена Кунева. Някои от тях били по идея на неправителствени организации. От екипа на Кунева обаче бяха категорични, че нямат общо с идеите за подобряване на публичната среда и мерките, касаещи медиите.
Останалите текстове в програмата, които засягат медиите, са смекчени до ниво „обсъждане на възможности”.

Първата редакция на текста

 – Разработване и приемане на норми по отношение на сливанията и/или придобиванията на медии, които норми да гарантират, че определен собственик (едно лице или свързани лица по смисъла на Търговския закон) на медии не може да има „значително влияние” върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението 

– Обособяване на звено в държавната администрация, което да съгласува предложения за сливания и/или придобивания на медии въз основа на изготвена от него предварителна оценка с оглед недопускане на „значително влияние” върху медийната среда

– Въвеждане на законово изискване при участие в обществени поръчки да бъдат допускани като изпълнители или подизпълнители медии, декларирали, че спазват нормите на Етичния кодекс на българските медии и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация

– Въвеждане на законова забрана публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.

 Новата редакция

– Разработване и приемане на предложения за правила по отношение на сливанията и/или придобиванията на медии, които да гарантират, че определен собственик (едно лице или свързани лица по смисъла на Търговския закон) на медии не може да има „значително влияние” върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението

– Обсъждане на възможността за въвеждане на законово изискване при участие в обществени поръчки да бъдат допускани като изпълнители или подизпълнители медии, декларирали, че спазват нормите на етичен кодекс на българските медии и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация

– Обсъждане за въвеждане на законова забрана публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на медии, които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик.

 Румяна Бъчварова: Не искаме да оказваме натиск върху медиите

„Правителството, и аз лично, нямаме никакви амбиции, желания и намерения да правим опит да оказваме натиск на медиите. Медиите трябва да останат абсолютно независими. Държавата няма никакво основание да се намесва в тяхното развитие или функциониране”, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Според нея, когато на медиите се дават публични и европейски средства, държавата трябва да постави изисквания, за да има гаранция, че те отивали в „медии, които могат да гарантират определена аудитория, почтено поведение и ефект от използването на тези средства”. Бъчварова обяви, че сред тях са подписване на някой от етичните кодекси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.