Замразиха сливането на военното и цивилното разузнаване

Проектът за обединяване на военното и цивилното разузнаване в чисто нова структура - Държавна агенция „Разузнаване" (ДАР) е замразен, обявиха за „Труд" от комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание.

В края на миналата година депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов обяви, че до няколко дни „ще стане факт единна разузнавателна служба". Той поясни, че ще бъдат обединени Националната разузнавателна служба и военното разузнаване.

Идеята на реформаторите беше посрещната остро както от страна на НРС, така и от служба „Военна информация". Военните разузнавачи твърдят, че работата им е коренно различна от тази на цивилните и обслужва друг тип дейности. От няколко години във всяко формирование зад граница има звено от служба „Военна информация". То трупа данни предимно за въоръжение, техника, обучение на паравоенни формирования и други чисто военни инициативи, които са полезни за бойците ни по време на мисия.

За спецификата на цивилното разузнаване има интересна публикация на сайта на НРС. Под заглавие „Адаптиране на разузнавателните служби към съвременните предизвикателства" най-общо се правят изводи, че съвременните разузнавателни служби трябва да търсят повече информация от различни видове източници и експерти.

АКЦЕНТ

Частни организации имали по-качествена експертиза за различни ситуации, пише на сайта на НРС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини