Болницата в Девин работела с фиктивни лекари, карали пациенти с пижами в Смолян заради липса на специалисти

12 от 15 лекари специалисти в общинската болница в Девин дефакто не работят там, обяви на брифинг на шефът на здравната каса в Смолян д-р Кузман Гелов. Болницата беше затворила 3 години заради 1.8 млн. лв. дългове, но отвори врати преди година след серия протести.

Според Гелов обаче болницата работи с трима клиницисти, а останалите са с по два и три договора с лечебни заведения в областта. Заради липсата на специалисти, хоспитализирани в Девин, пациенти били транспортирани в Смолян с пижамите.

При проверки през декември м.г. на касата и РЗИ от болницата дали различна информация защо го няма анестезиолога, а той се оказал на тридневен курс във Велико Търново. В същото време отчетите показвали, че за два месеца са направени 26 операции на херния.

РЗОК ще прави проверка дали е имало анестезиолог при тях.

"Ако е давана упойка от специалистите, ще сваля пътеките и на Смолян и Девин, защото няма как един лекар да работи в две лечебни заведения и да получава две заплати", заяви Гелов.

Болницата в Девин била обслужила едва 3.04% от пациентите в региона през м.г., а в началото на януари е имала едва 1 пациент, сочат данните на касата.

"Лекарската ми съвест не позволява да искам повече изключения за тази болница, защото в един момент тя ще се яви вредна за здравето на хората. Функцията на касата не е да спасява болници, а да следи дали се харчат закономерно парите", каза Гелов. Той заяви, че натискът да се отвори болницата в Девин имал "политическо покривало", но ако залогът сега е "отново да се реди листа на БСП, д-р Гелов няма да я реди".

"През болницата са преминали от март от декември м.г. над 1000 пациенти при 30 % от капацитета й, те не се лекувани от санитарки, а от лекари! Само от здравната каса болницата е заработила 460 000 лв.Ако не е имало специалисти защо касата е платила за тези пациенти", каза изп. директор на болницата в Девин Радка Грозданова. Тя заяви, че е възмутена, защото РЗОК не само трябва да брои нарушения, но трябва да следи дали здравноосигурените имат къде да се лекуват. Болницата започна да диша, полезна е за населението и 52-ма души изкарват хляба на семействата си в нея, отсече тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве