Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

Здравната каса ще проучва дали пациентите са доволни от медицинските услуги, за които тя е платила. И ако се установи, че болните системно са недоволни или има постоянно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ, касата ще прекратява договора си с болници и лекари. Това са част от промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха одобрени от министрите. Освен това представители на касата и на съсловните организации на лекарите и на стоматолозите ще правят съвместни проверки дали се спазват правилата за добра медицинска и добра фармацевтична практика.

Промените предвиждат още пакетът от медицински услуги, за който плаща касата, да се раздели на основен и допълнителен, като допълнително ще се уточни техният обем.
Важна промяна се прави и за хората, които не са си плащали здравните вноски. Те вече ще могат да се включат в здравната система само след като си внесат всички осигуровки, които дължат. Сега това става, ако издължат парите за здраве за последните 3 години. Здравният министър д-р Петър Москов обясни, че се дава 6-месечен гратисен период, преди да влязат новите условия, като през това време ще важат сегашните правила. По думите му медицинските центрове и болниците, когато приемат неосигурени пациенти, ще са длъжни в тридневен срок да докладват на НАП за тях.
От догодина поетапно ще започне повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата внася здравноосигурителните вноски. Всяка година той ще скача с 5%. Сега държавата осигурява пенсионери, учащи и затворници само върху половината от него.
С поправки в Закона за здравното осигуряване ще се промени и Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които касата няма да плаща за медикаменти, ако производителите им не дадат отстъпки и такива не бъдат договорени. Това договаряне ще става централизирано за лекарствата, които се ползват за лечение вкъщи, както и за рак.
Според промените Надзорният съвет на здравната каса вече ще определя списъка на заболяванията, за чието лечение плаща здравната институция вместо здравния министър, както е в момента.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.