Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

Здравната каса ще проучва дали пациентите са доволни от медицинските услуги, за които тя е платила. И ако се установи, че болните системно са недоволни или има постоянно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ, касата ще прекратява договора си с болници и лекари. Това са част от промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха одобрени от министрите. Освен това представители на касата и на съсловните организации на лекарите и на стоматолозите ще правят съвместни проверки дали се спазват правилата за добра медицинска и добра фармацевтична практика.


Промените предвиждат още пакетът от медицински услуги, за който плаща касата, да се раздели на основен и допълнителен, като допълнително ще се уточни техният обем.
Важна промяна се прави и за хората, които не са си плащали здравните вноски. Те вече ще могат да се включат в здравната система само след като си внесат всички осигуровки, които дължат. Сега това става, ако издължат парите за здраве за последните 3 години. Здравният министър д-р Петър Москов обясни, че се дава 6-месечен гратисен период, преди да влязат новите условия, като през това време ще важат сегашните правила. По думите му медицинските центрове и болниците, когато приемат неосигурени пациенти, ще са длъжни в тридневен срок да докладват на НАП за тях.
От догодина поетапно ще започне повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата внася здравноосигурителните вноски. Всяка година той ще скача с 5%. Сега държавата осигурява пенсионери, учащи и затворници само върху половината от него.
С поправки в Закона за здравното осигуряване ще се промени и Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които касата няма да плаща за медикаменти, ако производителите им не дадат отстъпки и такива не бъдат договорени. Това договаряне ще става централизирано за лекарствата, които се ползват за лечение вкъщи, както и за рак.
Според промените Надзорният съвет на здравната каса вече ще определя списъка на заболяванията, за чието лечение плаща здравната институция вместо здравния министър, както е в момента.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве