На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Прокуратурата: Докладът на ЕК за България е реалистичен, споделяме оценките му

Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява мониторинговия доклад на ЕК от вчера като максимално реалистичен и обективен. Такава е позицията на институцията по отношение на доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Докладът представя точна картина на действителното положение в областта на правосъдието и вътрешните работи, с изводи и оценки, които напълно се споделят. Отправените препоръки по отношение на съдебната власт, противодействието на корупцията и организираната престъпност, следва да бъдат основни ориентири и цели за изпълнение през 2015 г. за всички органи на държавна власт.

Обективна е и оценката за постигнатото от българската прокуратура. Отчетен е „значителен напредък” в изпълнението на Плана за действие, приет през 2013 г., съобразно препоръките тогава по Механизма за сътрудничество и проверка. Положително е отношението към предложенията на главния прокурор за децентрализация на прокурорската система и предоставянето на допълнителни гаранции за ненамеса в работата на прокурорите. Според доклада „положителни стъпки бяха предприети в прокуратурата за отдаване на приоритет на случаите на корупция, като се наблюдава увеличаване на броя на образуваните дела и на скоростта, с която се разглеждат.” Добра е оценката за началната работа на специализираното звено за противодействие на корупцията, както и за предложенията, касаещи промени в компетентността на специализираните съд и прокуратура.

Неоспорим е обаче общият извод за бавен напредък и недостатъчна решителност за реформи. Противодействието на корупцията като държавна политика, а и като работа на прокурорските органи, търпи основателни критики, а организираната престъпност действително „продължава да бъде проблем” у нас.

Комисията препоръчва „изпълнение на новата съдебна стратегия … както и на разработените идеи, представени от прокуратурата.” Препоръчва също „укрепване на капацитета на прокуратурата за преследване на случаите на корупция на високо равнище”. В максимално кратък срок ръководството на прокуратурата ще представи публично, на вниманието на парламентарно представените политически сили и на министър-председателя експертен проект за най-належащи минимални изменения в НПК. Основен акцент в проекта са предложения относно мерките за процесуална принуда, насочени към решение на проблема „с осъдените престъпници, които успяха да се измъкнат от правосъдието и да се укрият”. Предлагат се и изменения, касаещи специализираните органи на съдебната власт, както и изменения в други закони. В същия срок ще е налице проект за създаване на специализирана структура за противодействие на корупцията, действаща на територията на цялата страна, на основата на специализираните звена, оценени положително в доклада на ЕК. Още през м. декември 2014 г., в хода на дискусията по актуализираната стратегия за съдебна реформа, е представен и проект за изменение и допълнение на ЗСВ, в частта му относно прокуратурата.

Ръководството на прокуратурата е на категоричното становище за продължаващата необходимост и позитивен ефект от действието на Механизма за сътрудничество и проверка, имащ характера на катализатор и стимул за реформи и решителни действия. Главният прокурор счита, че сега са необходими обединени усилия на всички власти за изпълнение на препоръките на Комисията. Прехвърлянето на отговорност или омаловажаването на проблемите е толкова вредно, колкото и самоцелните критики, както и опитите полезните решения да бъдат блокирани с конюнктурна политическа риторика.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.