Взрив на трихинелоза в Троян

19 от 48 изследвани лица са с положителни проби за трихинелоза в Троян. От тях шест са от ловната дружинка на троянското село Ломец, а другите 13 са техни семейни родственици и колеги по месторабота, съобщи административният ръководител на Ловно-рибарското дружество в Троян Иван Дочев.

"Добрата новина е, че заболяването е открито още в начален стадий. Нямам обяснение за инцидента. При нас всяко месо се изследва. Явно нещо е станало по трасето по изследването на месото в случая..." добави шефът на троянските авджии.

От Регионалната здравна инспекция в Ловеч съобщиха, че поразените от трихинелозата не са хоспитализирани, но преминават терапия, наложена им паразитолог и общопрактикуващия им лекар. Според епидемиологичното проучване най-вероятно 51 души са консумирали заразено с трихинелоза месо към момента. Трима от тях са жители на Ботевград и Сливен, където те ще бъдат изследвани по местоживеене.

Припомняме, че Ловно-рибарското дружество Троян" е национален първенец в убиването на диви свине за сезон 2014/2015 г. Авджиите от Балкана застреляха 1 203 глигана. От тях пък траперите от с. Велчево са лидери със 107 убити прасета.
За добрите резултати на троянските ловджии имат голям принос 28-те дами с пушки. От амазонките седем са от с. Борима. Сред тях е известната мечкоубийца Лалка Бамбалска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини