Иззеха антики и металотърсачи от домовете на иманяри

Криминалисти от Горна Оряховица са разкрили трима иманяри. При претърсванията в домовете им в лясковското село Мерданя ченгетата намерили множество метални предмети, изровени от древни могили в региона.

Разкритията станали в четвъртък при спецоперация за противодействие незаконното добиване и търговия с културно-исторически ценности. Полицаите нахлули в дома на 48-годишния Ц. Л. и при обиска се натъкнали на скътани антики, придобити при незаконни теренни проучвания. Намерили и металотърсач. Пред полицейските служители Ц. Л. обяснил, че изкопал уникатите на различни места във Великотърновска област.

Назначена е експертиза, която ще установява вида, произхода и стойността на старините. При проверката в жилището на търсача на съкровища, са установени и иззети и 2000 къса цигари, без акцизен бандерол.

При полицейската операция са извършени проверки и в имоти на 54-годишния А. Т. и 29-годишния Д. Д. в Мерданя. От там униформените прибрали мраморна плоча с изображение на кръст, икона и още два металотърсача. Срещу тримата е образувано бързо производство за иманярство. Освен за това Ц.Л. ще отговаря и за престъпление по чл. 234 от НК за съхраняване на акцизни стоки без бандерол. Наказанието е до 3 г затвор и 10-кратния размер на стойността на заловената нелегална стока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони