Вижте как са изкарали нощта варненци извън домовете си (Видео)

285-има души във Варненско от превантивно евакуираните по поречието на Луда Камчия села прекараха нощта на различни места, но емоционално обединени от страха за своите домове, покъщнина и стопанства. Петдесетина от жителите на застрашените от наводнение край Дългопол населени райони бяха настанени в детската градина в село Цонево, където им бяха осигурени храна, лекарства и завивки.

В това време много хора от близкото село Гроздьово продължаваха да се стичат на мегдана, за да наблюдават отблизо нивото на излязлата от коритото си река Луда Камчия. Въпреки че до евакуация на населението там на практика не се стигна, жителите от крайречните зони на селото не мигнаха цяла нощ, а багери и хора укрепваха дигите откъм пътя, съобщава Topnovini.bg.

Водното равнище при Гроздьово спадна с над 1 метър за денонощие, но започналото преливане на яз. „Цонево” заплашва да повиши отново нивото на реката, която може да излезе от коритото си и да наводни селата Величково и Цонево (община Дългопол), Гроздьово (община Долни чифлик) и Дъбравино (община Аврен).

По думите на вътрешния министър Веселин Вучков, който посети евакуираните райони, речното ниво ще стигне максималните си стойности днес сутринта, когато се очаква в яз. „Цонево” да се влее вълна от каскадно свързания яз. „Камчия”. Дори най-лошият сценарий да се размине, хората пак няма да могат да се приберат по домовете си, защото около 18 часа се очаква да се освободят водни маси и от яз. „Тича”.

83-годишният дядо Иван (на снимката), който буквално преди ден е изписан от болницата след тежка операция, е един от евакуираните от ниската част на Величково. Пенсионираният шофьор, който навремето е карал цимент за строежа на язовир „Цонево”, е категоричен, че основната причина за създалата се ситуация е ненавременното му изпускане.

„Само преди месец водата пак стигаше до преливника, но никой не взе мерки да го изпусне”, твърди дядо Иван. По думите му язовирът е разпределен между арендатори и никой няма интерес от освобождаването на воден обем, тъй като това ще доведе и до изпускане на рибни запаси от язовира в река Камчия.

Дядо Иван споделя, че що-годе се чувства добре във временния приют, но се притеснява за дома си във Величково. „Има един хайдутин, той не се знае къде ходи, ще влезе в двора и ще ми вземе някоя кокошка или каквото му падне. Целият треперя от яд!”, споделя възрастният човек.

На притесненията на хората от мародерски набези вътрешният министър отговори, че МВР е взело необходимите мерки, за да осигури сравнителна безопасност на безлюдните домове.

През нощта в селото на дядо Иван водите в коритото на река Луда Камчия стигат почти до короните на дърветата. Стотици декари земеделски земи в района са удавени от придошлите води, а по пътищата са се образували опасни аквапланинги.

Екоминистърът Ивелина Василева, която също посети бедстващите села, разясни, че за покриване на щетите общините могат да кандидатстват за обезщетения от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерския съвет.

Възможност за финансова помощ предоставя и Фонд „Солидарност” на Европейския съюз. 120 млн. лева ще бъдат налични през новия програмен период на ОП „Околна среда” и те ще отидат за превенция на наводненията, допълни министър Василева.

Заедно с двамата представители на кабинета на обход в бедстващите райони бяха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, колегата му от Долни чифлик Борислав Натов, областният председател на БЧК Илия Раев и др. Обиколката на представителите на властта и хуманитарната организация ще продължи и в светлата част на деня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони