Лютви Местан: Главното мюфтийство си знае за вакъфските имоти

За вакъфските имоти компетентният орган е Главно мюфтийство, ние като парламентарна група имаме своето много активно участие при приемането на Закона за вероизповеданията, където сме застъпили съответните права и отговорности на религиозните институции. В това число и по отношение на правото им на собственост. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан относно казуса с вакъфските имоти, предаде БГНЕС. Той призова да не се смесват въпроси от компетентността на религиозни институции с тези на една политическа сила.

Лютви Местан не пожела да коментира потъпкването на свободата на словото в Турция, както и ареста на журналисти там. "Не е наша работа да коментираме вътрешно политически проблеми на една съседна, приятелска страна и стратегически партньор на България", каза Местан.

Отворени сме за диалог с всички партии, без крайно националистическите и ксенофобски формации. Нали затова са изборите, за да реши българският народ кай каква политическа тежест да има. Ако избирателите са отредили на ДПС доверие и ръст от близо 25 %, това означава, че тази партия не е в изолация. РБ сигурно заспиват с мисълта за изолацията на ДПС. През 1997 г. спечелиха изборите с мнозинство от 137 народни представители, с близо 2 млн., гласа, само след 4 години се сринаха до 50 депутати, след още 4 години се маргинализираха до парламентарна група с 20 депутати, след още 4 години изчезнаха от НС, коментира Местан.

Той запита къде е потънало високото доверие към сините и сам си отговори - в тресавището по оценка на обществото, заради крадливата приватизация. Точно тези, които разпродадоха Кремиковци за 1 лев, авиокомпания "Балкан" за цената на един апартамент, "Химко", "Нефтохим", тези, които произведоха милионери от вчерашни продавачи на едни или други хранителни продукти на скара, днес обвиняват ДПС, че е етнокорпоративна партия, каза Местан и се възмути: "Това е политически цинизъм". За да прескочат заветните 4 % реформаторите събрали 7 партии в едно, добави още лидерът на ДПС.

Запитан за целите за местните избори на ДПС, лидерът на движението обясни, че стратегията се разработва тепърва. Имаме ресурс да спечелим немалко кметове на общини. По-интересен е ресурсът на ДПС в още около 60 до 80 общини, в които подкрепата за ДПС на евентуален втори тур може да е от решаващо решение кой кандидат би бил избран, посочи Местан. От думите му стана ясно още, че през първите месеци на 2016 г. ще се проведе Национална конференция на ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини