Да храниш кенгуру и да гушкаш коала

Къде може да нахраните кенгуро и да погушкате коала? Къде може да ви наръмжат тасманийски дявол и вомбат, както и да видите втората по големина птица в света - казуар ? Разбира се, отговорът е на седмия континент - Австралия. Именно там е и родината на едни от най-отровните същества на планетата, както и мястото където живеят седем от десетте най-опасни змии. Тук всеки паяк може да бъде реална заплаха за живота ви, както и повечето от морските създания.

Когато за пръв път стъпих в Сидни, първото нещо което исках да направя, беше да ида да видя известните австралийски символи като Операта и моста Харбор и разбира се, добре известната из цял свят флора и фауна. Най-известните им представители са сладката коала и скачащото кенгуро, които спадат към групата на т.нар двуутробни животни (животни, които раждат малките си, но ги доизносват в торбичка в тялото си).

Освен сезоните, които са огледални на нашите - когато тук е зима, в Австралия е лято, и обратното, тук и традициите не приличат на европейските. Едно от изключенията са зоологическите градини на Австралия, които повече приличат на паркове, отколкото на градина с клетки. Една от най-големите атракции е, че не само може да видите животните в близка до естествената им среда, но и да ги пипнете и дори нахраните. Разбира се, за всяко нещо се плаща допълнително, дори и сафари разходките, които предлагат.

Зоопаркът също така има и център за пострадали животни, където например преди седмица спасяваха пострадали от дивите летни пожари коали. Зоопаркъ се занимава и с развъждането на застрашени животни.

Коалите

почиват от

прегръдки

на три дни

Коалите са сред основната атракция в зоопарковете. В Сидни, който се намира в щата Нов Южен Уелс, е забранено обаче те да се пипат и да се мачкат. Обикновено в зоологическата градина се поставя по едно животно на евкалиптово дърво и посетителите могат да се снимат с него. Самите животинки се сменят на дървото на половин или един час, или докато сами поискат да си тръгнат, защото им е писнало. Цената на снимка с коала започва от 19,95 долара (26,50 лв). В цената влиза и 10 минутен престой до клетката с животните. Пазач обаче непрекъснато ви следи, за да не ги закачате.

Единственото място на континента, където може да гушнете коала, е щатът „Куинсленд". Там на посетителите е разрешено да гушкат коали до 30 минути дневно. Счита се, че по този начин не навреждате на техния нормален живот. Отделно на коалите за гушкане им е позволено и на всеки три дни да почиват от пипането на хората. Самите коали не миришат и на пипане са мекички толкова, колкото изглеждат.

Интересно за тези животни, които на външен вид приличат на мечета, е, че са изключително лениви и спят по 20 часа в денонощието. От декември до края на февруари обаче започва техният размножителен период, през който са по-активни и издават гърлени звуци. Именно тогава и коалите са най-интересни за разглеждане. Хранят се само с евкалиптови листа и не пият вода, това е и основната причина за тяхната сънливост - нямат достатъчно енергия.

Кенгуруто преяло от сутринта

В австралийските зоопаркове имате възможността да нахраните своето малко любимо кенгуру. За целта в градината продават фунийки с храна срещу 1,32 лева за брой. Така, ако отидете рано сутринта, може наистина да нахраните животинчето, ако обаче се забавите дори с един час - то вече е преяло от масовото хранене на туристите. Това обаче не пречи да го погалите. Малките животни не са агресивни, за разлика от големите, които в повечето случай са изолирани в клетки, за да не нападнат някой посетител.

Повечето от животните в зоологическата градина на парка Федърдейл (на 30 км от Сидни) например, са поставени в заграждения, но има няколко обиколки - тоест по големи заграждения в които човек може да мине по пътечка и да види някои от животните наистина отблизо - като кенгурута, валабита, ехидни и други и по-малък - където животните са по-отдалечени от хората.

За съжаление през деня вомбатите и тасманийския дявол не са особено активни и спяха в хралупите си.

Във Федърдейл загражденията с вомбати и тасманииски дяволи са до кръста на човек, а с допълнителни малки мрежи се пречи на самите животни да прескачат. Въпреки миловидния си вид, те обичат да хапят. Сред най-интересните животни е именно вомбата, който не е толкова интересен, но се счита за един от символите на Австралия. Достига до 1 метър и прилича на нещо средно между бобър и мече. Тасманийският дявол пък няма нищо общо с рисувания герой Таз, а е дребно мършоядно животинче, което обаче е застрашено от изчезване заради болести, които го преследват, както и често биват блъскани по австралийските пътища подобно на българските зайци.

Въпреки че няма нищо сходно с гълъбите, ибисът е птицата, която най-често може да срещнете по австралийските улици, а не само в зоологическите градини. Сред другите големи атракции са втората по големина птица в света - казуара, която прилича на щраус, но за разлика от него има ярко оперение и костен израстък във формата на гребен на главата си. Според учените именно тази птица се доближава най-много до прародителите на царство птици. Една от атракциите са и совите „жабешка уста". Те са оставени на клон и всеки, който поиска, може да ги пипне, стига да не го е страх.

Стойте далече от змиите

Седем от най-отровните змии на планетата живеят именно в Австралия. Подобно на всяка зоологическа градина по света и тук може да видите влечугите, но в клетки. Допускат се снимки само с неотровни змии и срещу допълнително заплащане. За разлика от змиите обаче, паяците, дори и отровните, могат да бъдат срещани свободно в зооградините да плетат мрежи.

Цените

Ако изключим цената на билета до Сидни, който от България започва от 2500 лева, цените на зоопарковете не са много високи. Най-известният зоопарк в Сидни е „Таронга". От централния кей на града, където е и бизнес центърът и Операта, се стига до Таронга за 12 минути с ферибот през залива. Много е важно да се провери сайта на зоопарка, преди да идете, защото може да уцелите ден с намаление до 40 на сто. Такъв ден е 26 януари - денят на националния празник. Цената на билета е 46 австралийски долара (61,11 лв.), комбинацията с ферибот е около $ 52 (69 лв.).

Градината предлага и опция за преспиване в специални сафари палатки и може да се насладите на животински звуци цяла нощ и да посрещнете изгрева със страхотна гледка към Сидни. Това удоволствие струва $ 320 (425 лв.) за възрастни и $ 280 (371,9 лв.) за деца.

Сред най-известните животински паркове е „Федърдейл" на около 30 км западно от Сидни. От центъра на града е много лесно да се стигне до него с влак от транспортната мрежа на града и струва само $ 4 (5,31 лв.) в едната посока. Входът на тази зоологическа градина е 29 долара или 38,5 лева. В сумата влиза и снимката с коала.

Ако направим сравнение със столичния зоопарк - у нас цените започват от 1 лев до 4 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл