Трябва ли да си смените работата?

Ако сте щастливо ангажиран с професия, за която сте мечтали от дете, а в днешните трудни времена не само че не ви понижават заплатата, а напротив - поощряват ви, написаното по-долу не е за вас. Тестът е разработен за всички останали, които не са сигурни дали искат да поемат към друго работно място и дори към нова професия. От него ще разберете и защо умните хора сменят сферата, в която градят кариера, именно в периоди на криза.

Пребройте положителните отговори на посочените въпроси и после проверете резултата:

1. Вече не научавате нищо ново?

Отдавна имате стабилна работа, но от известно време забелязвате, че тя не ви дава нови знания. Имате усещането, че сте най-квалифицираният сътрудник във фирмата, в която си изкарвате хляба. Можете да научите колегите си на много неща, но вас заниманията в тази сфера с нищо вече не могат да ви изненадат.

2. Не прилагате всичките си умения?

Можете много повече, отколкото изисква от вас длъжностната ви характеристика. Не виждате никакви начини да разширите задълженията си на този пост и в тази фирма, за да прилагате всичките си професионални умения. Прекалено квалифициран сте за работата, която вършите.

3. Ненавиждате работата си?

Не ви допада това, което правите, не ви харесват колективът и началниците. Не изпитвате никакво удоволствие от професионалните си занимания. Понеделник сутринта е най-неприятната част от седмицата. Нещастни сте.

4. Плащат ви по-малко от приетото за подобна дейност?

Имате стабилна работа и именно заради това се страхувате да я смените с друга. Но заплатата ви е по-ниска от полагащото се за квалификацията ви. При това шефовете ви нямат никакви намерения да повишат възнаграждението ви, тъй като смятат, че редовното му изплащане е предостатъчно.

5. Не сте съгласни с идеологическите норми, налагани във фирмата?

Не споделяте политическите нагласи, с които компанията, за която работите, се опитва да ангажира служителите си. Ако не бяхте неин сътрудник, никога не бихте се възползвали от стоките или услугите й.

6. Нямате никакви възможности за кариерно израстване?

Стигнали сте вече максималното ниво в служебната йерархия. И няма пост, към който да се стремите. При това позицията, която заемате, не е никакво предизвикателство за вас. Можете да изпълнявате задълженията си на автопилот и дори да го правите двойно по-зле, отколкото е необходимо, вие си оставате най-добрият служител.

7. Физически не се чувствате добре?

Професията не ви носи радост. Стрес, напрежение и нежелание да ходите на работа - всичко това се отразява на здравето ви.

8. Увеличиха задълженията ви, но не и заплатата?

Началството ви цени и ви товари все повече и повече, което не би си позволило с други. Но не му и хрумва да повиши заплатата ви по този повод. Напротив, обелите ли и думичка за пари, шефовете ви се обиждат от вашата „неблагодарност" - криза е, не са ви орязали заплатата, а вие сте недоволни!

РЕЗУЛТАТИ

1. Съгласни сте с не повече от два от описаните случаи? Поздравления - направо сте късметлии!

Имате работа, която си струва да пазите. Подобна констатация е особено приятна именно сега, във времето на криза, когато на мнозина им е трудно да си намерят работа и дори уж стабилни фирми изпитват затруднения да изплащат редовно заплатите на служителите си. И макар да имате известни претенции към работата си, те не са достатъчно тежки, за да се налага да я смените. Плюсовете при вас са повече от минусите на работното място. Наслаждавайте се на професията си и... успех!

2. Съгласни сте с три и повече от описаните случаи? Поздравления - време е за промяна!

Първо, каквито и да са причините, накарали ви да се задържите на това недолюбвано от вас работно място (а причината обикновено е една - страх!), вече знаете, че е крайно време да се разделите с него. Нещо повече - ако доскоро не сте имали сили да си го признаете, сега е точният момент. И вероятно е време да смените не само работното място, а и професията.

Второ, със сигурност ви предстои стрес от неувереност в утрешния ден и вероятно от това, че намирате стреса за противопоказен на вашата възраст. Опомнете се! Всичко това го изпитвате отдавна, без нищо да сте променяли в живота си - просто защото икономическата криза не дава особена яснота и сигурност за бъдещето ни, включително професионалното. Тоест, така и така не се чувствате добре, защо тогава да не направите крачка към промяна? Огледайте се, ослушайте се, потърсете, помислете за нова идея и... промяната вероятно ще е за добро. Мечтали сте за друга професия, но не сте се решавали - е, сега му е времето

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл