Варненският кмет разреши на общинска полиция да глобява по Закона за движение по пътищата

Кметът на Варна Иван Портних даде права на  служителите на Общинска полиция да пишат актове по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Това става въпреки изричните нареждания на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, че глобите по закона могат да се пишат само от служители на "Пътна полиция", които са специално оборудвани с камери и микрофони, извършвайки проверките.

В заповедта на Портних е записано, че общинските полицаи няма да работят по целия обхват на ЗДвП, а ще следят за конкретни нарушения - паркиране на МПС, спазване на правилата от пешеходци и правилното използване на алармите в колите. Приходите от санкциите ще влизат в общинската хазна, както беше до миналия декември когато Вучков въведе новия ред. Тогава общинската администрация писа писмо до МВР с искане за връщане на правата на общинските полицаи, но отговор не последва. Сега от местната власт са решили да се позоват на ЗДвП, който позволява на кметовете на населени места да определят контролни органи, които да следят за паркирането по уличната мрежа.

Общинските полицаи, въпреки че изпълняват задачи възложени от кмета, са служители на МВР и все още не е ясно, каква ще бъде реакцията на вътрешното министерство на кметското разпореждане. Служителите на общинска полиция не са оборудвани с техниката на пътните полицаи. Общинарите твърдят, че заповедта се издава само за да може да се борят с неправилното паркиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони