Депутати отчетоха благотворителност с парите в плик

Депутати от различни парламентарни групи отчетоха благотворителност с част от средствата, които получават за експерти, кафета, костюми и други представителни разходи. Това стана след публикация на “Труд”, че въпреки изискването в правилника нито един народен представител не е качил справка как харчи тези пари в интернет 100 дни след конституирането на 43-тия парламент. За три месеца всеки от депутатите трябва да е получил в плик по 5400 лв. за допълнителни разходи (б.а. - 2/3 от основната заплата или 1800 лв. на месец).


Първа се отчете социалистката Корнелия Нинова. Във фейсбук тя написа, че левицата събира безотчетните пари във фонд за подпомагане на хора в нужда. Нинова обяви, че с личните си пари за допълнителни разходи е купила строителни материали за къщи на наводнени в Мизия, както и е помогнала за спешна операция на мъж от Перник.
Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви пред “Труд”, че партията продължава практиката да дава пари за лечение на болни деца. И от АБВ давали за благотворителност, но нямало нужда да се разчува.
Депутати от другите партии също били склонни да даряват парите си, но в този мандат нямало общи инициативи. “Често купуваме картини от изложбите в парламента, за да подпомогнем млади таланти”, обясни Румен Йончев от БДЦ.
И от Реформаторския блок (РБ) и от ДПС казаха, че харчат парите по предназначение. Димитър Делчев от РБ обясни пред “Труд”: “Нашите депутати сами си издържат офисите. Не мислете, че харчим тези пари за други неща”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини