Затягат контрола върху парите и лечението на сърдечноболните

Инвазивните кардиологии няма да сключват договор със здравната каса от догодина, ако не отговарят на критерии за качествено лечение, ако допускат по-голяма смъртност и лекуват пациенти със здрави съдове.

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов на дебата „Възможности за по-добро лечение на сърдечносъдовите заболявания“, който бе под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева. Форумът, който събра наши топ лекари, бе организиран от „Труд“, Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по кардиохирургия и Българското дружество по интервенционална кардиология.

"Като председател на Народното събрание съм удовлетворена, че стана традиция в парламента да се представят много проблеми на обществото, свързани със заболявания, които са бич за съвремения българин. Такъв е и настоящият дебат. Поздравявам организаторите", каза при откриването на кръглата маса Цецка Цачева. Тя посочи, че дискусията на специалистите ще бъде полезна със задълбочения обмен на мнения и ако е необходимо, дадените от тях предложения за промени, могат да прераснат в законодателни инициативи.

„Трябва се установи какво количество от изследванията в дадена лаборатория и болница са върху пациенти, които реално имат проблеми и какво върху такива, които хайде да не са като мен, но като г-жа Цачева са кардиологично здрави. А затова, че НЗОК е източвана, вече има решение - правителството е предложило мерки с промяна в начина, по който касата ще действа“, обясни министърът.

Здравното ведомство вече се е заело с промяна в регистъра за инвазивната кардиология. "В момента например липсва проследяването на пациента след поставяне на стент, не е ясно какво се е случило след като е преживял инвазивното изследване, получил ли е повторно оплакване, отишъл ли е на отворена хирургия, въобще какъв е здравният му статус", посочи още д-р Москов.

Ако се стигне до консенсус, с нормативни промени той ще регламентира т. нар. харт тимове (б. р. - от англ. език – сърдечни отбори), съставени от кардилог, инвазивен кардиолог и кардиохирург. А те ще избират най-правилното лечение за всеки пациент. Модераторът на събитието проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, обеща да изпрати в МЗ и НЗОК всички идеи за промени, които трите научни дружества смятат за необходими. Професорът настоя също да се направи и ресертификация на инвазивните звена, за да се види в хода на времето с какви специалисти и апаратура работят те.

„Най-добрият контрол на лечението обаче може да направи само гилдията. И докато вие забелвате имената на частните клиники, които правят нарушения, те ще продължават да взимат от парите ви“, обобщи зам.здравният министър д-р Ваньо Шарков. Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков закри форума с призива лекарите да казват на журналистите цялата истина по проблемите и да не спестяват нищо. „А ние ще бъдем куражлии и ще я напишем“, завърши Блъсков.

Министър Москов: Заложени са съвместни проверки на инвазивните лаборатории от експерти на НЗОК, „Медицинския одит“ и БЛС

Очаквайте и мненията на изказалите се експерти на кръглата маса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве