Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Над 700 роми от Сливен работят по 14 дни за 40 лева помощи

Над 700 души от ромския кв. “Надежда” полагат обществено полезен труд през 14 дни от месеца, на 4-часов работен ден, за да получат социални помощ от 40-ина лева – установи проверка на “Труд”. Това са трайно безработни мъже и жени, мнозина от тях – неграмотни и без шанс да си намерят работа заради липсата на квалификация.

Общината възлага на част от тях дейности по благоустрояването в града, други са на разположение на учебните и детските заведения, трети са заети с почистването на ромския квартал.

“Всеки ден трябва да им осигуряваме материали, за да могат да извършват възложената им дейност. Но трябва да се грижим и за опазването на тези материали и съхранението им. Проблемите идват през пролетта, когато започне събирането на липовия цвят, на черешите. Хората хем искат да не отпаднат от списъка и да си получават тези помощи, хем да си заработят по някой лев на частно” – каза кметът на Сливен Кольо Милев.

“В момента в държавата има централизация на финансовите средства, а децентрализацията е на отговорността и на дейностите, които трябва да изпълняват общините” – допълни градоначалникът. Той посочи, че по тази програма финансовите средства идват със закъснение, понякога от по 2 месеца. “Така че трябва да има мотивация и от двете страни и тази мотивация да е обезпечена със средства” – допълни той.

Публично брожение, като сред ромите в Ихтиман, в сливенския квартал засега няма. Но местни жители признаха, че са недоволни от малкия размер на 40-ината лева, които получават за 56 часа труд. От известно време насам, 400 от общо 700-те жители на “Надежда”, наети по тази програма, получавали разпределение от социалната служба. Сутрин им връчвали бележки с адресите, на които трябва да се явят. Някои не успявали да се явят, защото не могат да четат и не познават територията на Сливен извън собствения си квартал. Освен това се налагало да вървят пеш по няколко километра, ако трябва да отидат от гетото до центъра, за да чистят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.