Над 700 роми от Сливен работят по 14 дни за 40 лева помощи

Над 700 души от ромския кв. "Надежда" полагат обществено полезен труд през 14 дни от месеца, на 4-часов работен ден, за да получат социални помощ от 40-ина лева - установи проверка на "Труд". Това са трайно безработни мъже и жени, мнозина от тях - неграмотни и без шанс да си намерят работа заради липсата на квалификация.

Общината възлага на част от тях дейности по благоустрояването в града, други са на разположение на учебните и детските заведения, трети са заети с почистването на ромския квартал.

"Всеки ден трябва да им осигуряваме материали, за да могат да извършват възложената им дейност. Но трябва да се грижим и за опазването на тези материали и съхранението им. Проблемите идват през пролетта, когато започне събирането на липовия цвят, на черешите. Хората хем искат да не отпаднат от списъка и да си получават тези помощи, хем да си заработят по някой лев на частно" - каза кметът на Сливен Кольо Милев.

"В момента в държавата има централизация на финансовите средства, а децентрализацията е на отговорността и на дейностите, които трябва да изпълняват общините" - допълни градоначалникът. Той посочи, че по тази програма финансовите средства идват със закъснение, понякога от по 2 месеца. "Така че трябва да има мотивация и от двете страни и тази мотивация да е обезпечена със средства" - допълни той.

Публично брожение, като сред ромите в Ихтиман, в сливенския квартал засега няма. Но местни жители признаха, че са недоволни от малкия размер на 40-ината лева, които получават за 56 часа труд. От известно време насам, 400 от общо 700-те жители на "Надежда", наети по тази програма, получавали разпределение от социалната служба. Сутрин им връчвали бележки с адресите, на които трябва да се явят. Някои не успявали да се явят, защото не могат да четат и не познават територията на Сливен извън собствения си квартал. Освен това се налагало да вървят пеш по няколко километра, ако трябва да отидат от гетото до центъра, за да чистят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони