Сменят ветеринарят в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Нов тест по български език и литература за седмокласниците от догодина

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Кражба на кабели остави без ток 1200 домакинства в Монтана

Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Над 700 роми от Сливен работят по 14 дни за 40 лева помощи

Над 700 души от ромския кв. „Надежда“ полагат обществено полезен труд през 14 дни от месеца, на 4-часов работен ден, за да получат социални помощ от 40-ина лева – установи проверка на „Труд“. Това са трайно безработни мъже и жени, мнозина от тях – неграмотни и без шанс да си намерят работа заради липсата на квалификация.

Общината възлага на част от тях дейности по благоустрояването в града, други са на разположение на учебните и детските заведения, трети са заети с почистването на ромския квартал.

„Всеки ден трябва да им осигуряваме материали, за да могат да извършват възложената им дейност. Но трябва да се грижим и за опазването на тези материали и съхранението им. Проблемите идват през пролетта, когато започне събирането на липовия цвят, на черешите. Хората хем искат да не отпаднат от списъка и да си получават тези помощи, хем да си заработят по някой лев на частно“ – каза кметът на Сливен Кольо Милев.

„В момента в държавата има централизация на финансовите средства, а децентрализацията е на отговорността и на дейностите, които трябва да изпълняват общините“ – допълни градоначалникът. Той посочи, че по тази програма финансовите средства идват със закъснение, понякога от по 2 месеца. „Така че трябва да има мотивация и от двете страни и тази мотивация да е обезпечена със средства“ – допълни той.

Публично брожение, като сред ромите в Ихтиман, в сливенския квартал засега няма. Но местни жители признаха, че са недоволни от малкия размер на 40-ината лева, които получават за 56 часа труд. От известно време насам, 400 от общо 700-те жители на „Надежда“, наети по тази програма, получавали разпределение от социалната служба. Сутрин им връчвали бележки с адресите, на които трябва да се явят. Някои не успявали да се явят, защото не могат да четат и не познават територията на Сливен извън собствения си квартал. Освен това се налагало да вървят пеш по няколко километра, ако трябва да отидат от гетото до центъра, за да чистят.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.