Явор Гечев, Четири лапи: Няма нарастване на популацията на бездомните животни

Само във Видин сме отчели увеличаване на популация на безстопанствени животни. В София има чувствително намаляване, в Пловдив и Велико Търново също. Това каза в интервю за „Фокус” Явор Гечев, ръководител отдел Маркетинг за България на Фондация „Четири лапи”. „В крайна сметка за всички е ясно, че източникът на уличните животни, това са изоставени домашни животни.

Едно наше проучване от преди няколко години показва, че около 50% от бездомните кучета в София не са били бездомни. Самият факт, че една зоополиция би могла да разследва и изоставяне на домашни любимци, а когато имаме една добра система за идентификация и регистрация на домашните любимци т.е. всяко куче или котка да бъде с микрочип, тогава проследяемостта би била много ясна и тогава собствениците на тези животни, които са ги натирили на улицата, могат да понесат своите санкции”, обясни Гечев.

„Убеден съм, че с въвеждането на зоополицията, това звено ще бъде претоварено с работа още от първия си ден. Насилието над животни наистина е добило изключително масов характер в страната ни”, добави Гечев. Според него, един специализиран орган ще гарантира по-добро изпълнение на правната норма.

„Това означава, че ще има повече наказани и предотвратени престъпления. Дори, ако го погледнем от тази гледна точка и по-големи приходи в страната, защото всяко едно престъпление срещу животно към нашия Наказателен кодекс, се придружава и от доста сериозна парична глоба. Едно такова звено дори би могло да се самофинансира, когато се стигне до осъдителни присъди за насилниците над животни”, каза още Явор Гечев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини