Кой и защо поръча Борис Немцов (обзор)

Руският опозиционен лидер Борис Немцов бе убит миналата нощ в центъра на Москва.

Новината за покушението, разпространена мигом от всички световни агенции, предизвика остри реакции и множество спекулации.

Покушението бе осъдено от лидерите на Русия. Лично президентът Владимир Путин обеща организаторите и изпълнителите да бъдат разкрити и наказани.

Световните лидери също заклеймиха остро убийството и настояха за бързото му разкриване.

Компетентните органи в Русия оповестиха няколко хипотези, по които работят: опит за провокация и дестабилизиране на страната, ислямистко отмъщение, връзка с украинските събития или акция на десни екстремисти. Не изключиха и възможността Немцов да е бил убит и по причини от битов или бизнес характер.

До тази вечер задържани няма. Информацията, разпространена от руски медии, че автомобилът на убийците вероятно е намерен, по-късно бе опровергана от компетентите органи.

Смята се, че убийците на Немцов са го проследили след вечерята с млада украинка. Били няколко - единият съобщавал накъде се отправят двамата, другите изчаквали. Застреляли го в гръб, от кола, на мост в центъра на Москва. Бил е покосен от четири куршума.

Проверяват се записите на камери в района.

Немцов работел върху доклад с доказателства за участието на Кремъл в сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

Самият Немцов неотдавна каза, че Путин би искал да го види мъртъв заради несъгласието му с войната в Украйна. Анализатори, цитирани от Нова тв, обаче смятат, че Владимир Путин няма изгода от показно политическо убийство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят