Кметът на Търново удостоен с наградата на Министерство на културата „Златен век“ Министър Боил Банов: Велико Търново е град на мислещите и творящите

Арестуваха трима тийнейджъри, ограбили и пребили младеж в Пазарджик

ЕС приветства решението на КНДР да прекрати ядрените си и ракетни изпитания

Раненият от бомбичка полицай: От разпръсналите се стъкла пострада роговицата на окото ми, необходим е по-висок контрол

Гърция наема френски бойни кораби заради засилващото се напрежение с Турция в Егейско море

Тръмп ще посети Великобритания през юли, може да отседне при кралицата в Балморал

Започна плановият годишен ремонт на Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия (СНИМКИ)

Бойко Борисов: Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да марширувам по плаца "Не бях наивен, а ядосан, когато влязох в политиката"

Кралица Елизабет II става на 92 години

Обвиниха нотариус, селски кмет и акционер в измама

Почина председателят на “Локомотив” Владимир Аврионов

Цветанов пред Жени ГЕРБ: Нека спорим за политики и да не използваме лични нападки

Камера на полицията засече патица да лети с превишена скорост

Президентът на Иран: Готови сме с “очаквани и неочаквани реакции”, ако САЩ се оттеглят от ядрената сделка

Най-ранобудният кърлеж е готов да хапе

Първият вид кърлежи се събудиха. Представителите на семейство „дермацентор“ се актизивират, щом среднодневната температура стане 5 градуса.

Това съобщи за „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Експертът е категоричен, че общините трябва да започнат да прилагат мерки срещу паразитите, особено в районите, в които има и туларемия. Това заболяване, чийто последен взрив бе преди 8 г., отново се появи у нас. То се причинява от бактерията францисела туларензис и е особено опасно, защото симптомите са като при грип.

Кърлежът дермацентор е по-едър и има отличителна емайлирана шарка по гърба и тялото. Той живее сред ливади, дървета, пасища и тревни площи, обикновено „напада“ хищници, кучета, дребни животни и таралежи, а пренася тежките заболявания като кърлежов енцефалит, ку-треска, туларемия. Останалите видове се активизират през април, а всички кърлежи са жизнени до края на септември.

„Тази година очакваме да има много кърлежи. Заради несъбраната реколта полските гризачи ще „влизат“ в къщите, а те са преносители именно на паразитите. За по-голямото им разпространение ще допринесе и изключително влажното време с налегналите ни снегове и дъждове“, посочи проф. Кантарджиев. Затова хората ще трябва да са изключително внимателни оттук нататък, когато се разхождат в затревени местности.

Пак заради наводненията, многото дъждове и снегове се развихриха и чревните вируси. С 200 повече, или точно 2850 са случаите от началото на годината спрямо същия период на 2014-а, показват данните на центъра по заразни болести. „Знаете, че в момент на водно бедствие хигиената се влошава. В този случай съветът ми е хората да ползват повече дезинфектанти за ръце, а родителите добре да мият децата си“, каза проф. Кантарджиев. В момента ентеровирусите вървят с разстройство и висока температура от 38-39 градуса.

Паразитите плъзват и по дърветата

Кърлежите се срещат не само по тревите, но и по храстите и дърветата. Затова опасността е на нивото на краката – те трябва да се предпазват с дълги крачоли и чорапи върху тях, но също и да си покриват главата, шията и ръцете, съветват специалистите. Особено внимателни трябва да са родителите, защото деца се пъхат навсякъде и често се „сдобиват“ с кърлеж, впил се в главата. Ако все пак ходите из рискови зони, използвайте репеленти за кожата, казаха лекари. Те са категорични: ако пострадате от паразита, не се самолекувайте, а отидете при специалист. Той знае как да го отстрани.

Кърлежите са преносители на четири основни заболявания – марсилската треска и лаймската болест, на ку-треска и кримската хеморагична.

Неотдавна проучване показа, че българските кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с екземплярите от западните и северните държави на Стария континент. Причината е, че България се намира в южната част на Европа. А тук климатът и георграфските особености благоприятстват развитието на паразите. Още повече че има много зелени и необработени масиви, каквито няма в западните и северните райони и в които кърлежите си живеят на воля.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.