Министър Теменужа Петкова: „Видахим” е станал производител на електроенергия

„Видахим” реално се е превърнал в производител на електроенергия.В най-бедния регион на България – Видин, предстои да бъдат съкратени около 300 работника от завода. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция във Видин.

"Като аргумент за това действие беше посочена последната промяна в Закона за енергетиката. Именно промените в закона са свързани със свиване на дефицита на НЕК. Дефицитът изцяло в системата е повече от 3 млрд. лева. Необходимо е да бъдат предприети законодателни мерки. Точно в този дух бяха и промените в закона. Още от 2002 г. НЕК изкупува по преференциални цени електроенергията от „Видахим".

Общите приходи на дружеството са повече от 170 млн. лв., от които 141 млн. лв. са приходи от НЕК от изкупена електрическа енергия. Това дружество на практика се е превърнало изцяло в производител на електроенергия. Приходите, които има от други дейности, са малки и незначителни. Към настоящия момент само от „Видахим” НЕК генерира загуба от 15 лв. на мегават час", каза още министър Петкова.

Тя добави, че "тези промени бяха изключително важни, за да извадим енергетиката от финансовия колапс".

Министър Петкова каза още, че от 54 млн. приходи разходите за възнаграждения за персонала на „Видахим” са едва около 4 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини