Нова прическа? Не, мерси!

Жените се сърдят, когато съпругът или приятелят им не забелязват, че са с нова прическа или с нов цвят на косата. Но има една категория, която не страда от това - дамите, които карат винаги с една дължина и стил на косата. А те не са никак малко, както ще се убедите.

Според психолози жените, които не променят прическата си от детските години до зряла възраст, показват сила и устойчивост на характера. Те са смели, целеустремени но и леко консервативни във възгледите си за любовта, секса и успеха в кариерата. Най-често са от зодиите Дева и Овен и силно разчитат на постоянството в прическата, за да имат добро самочувствие.

Нека обърнем внимание на няколко момента в исторически аспект, които ни показват значението на косата за самочувствието на една жена.

Ако се върнем назад в историята - в древните римски и египетски времена, ще забележим, че дългата гъста и здрава коса е била символ на величие, а Клеопатра е един от многото примери. Знаете за гарвановочерната и лъскава коса, приковаваща вниманието на всеки към лицето й. Може би се сещате и за перуките, които са се носили по време на колониалните години в Америка. И мъже, и жени са ги слагали, за да скриват изцяло косите си.

Когато тази мода отминава, дамите са принудени да продължават да прибират гривите си на стегнат кок или в добре заплетена плитка, макар и без да нахлузват перуката. Тези, които не са го правили, са смятани за леки жени без никакъв морал. От друга страна, здравата и гъста коса, особено дългата, олицетворява женствеността и плодовитостта, така както изтънялата и оредяла - старостта.

Състоянието и начинът, по който изглежда косата на една жена, са от огромно значение за това как се възприема тя самата. От малки ни учат, че трябва да поддържаме външния си вид и да изглеждаме прилично, за да правим добро първо впечатление на заобикалящите ни хора. Да си мием зъбите, за да не ни изпопадат, и да си решим косите, за да блестят под лъчите на слънцето. Също така редовно да подкъсяваме изтощените краища.

В проведено изследване голям брой дами споделят, че се чувстват подмладени и по-красиви, когато излизат от фризьорския салон. Именно поради тази причина някои от тях отделят голяма част от времето и парите си да се грижат за прическата. Според учени в това няма нищо лошо, стига да не прекрачва нормалните граници. Те споделят, че когато една жена е доволна от прическата си, кръвното й налягане спада и тя се чувства по-щастлива. А това от своя страна води до увереност, която помага при запознанства с хора или пък при интервю за работа.

Според друго проучване прическата на една жена може да й даде чувството за контрол над нещата, които се случват в живота й. Това води до целеустременост и отговорност, които са важни за начина, по който се възприема, и начина, по който се справя с различни ситуации. Накратко - прическата е голяма част от самочувствието на една жена! Когато обаче има проблем в това отношение и прическата й не е това, което иска, всичко може да се преобърне с главата надолу и последствията да не са добри. Това, разбира се, зависи в какви граници всяка от нас обръща внимание на косата си.

Ако обърнем поглед към света на известните дами в шоубизнеса, ще попаднем на красиви, изключително добре поддържани прически на червения килим. Но само там! Извън него ситуацията с вашето ставане и тяхното е в режим “рошавата гарга е като Анджелина Джоли в сравнение с мен”. Колко пъти да ви повтаряме, че и те са хора? А понякога и рошави гарги.

Това, което прави впечатление обаче, е, че немалък брой дами от тях не са променяли прическите си от детска или тийнейджърска възраст. Това не е нищо фрапиращо за една представителка на всяка друга професия, но при актрисите и певиците това е меко казано странно. Имайки предвид света, в който живеят, и постоянното напрежение, на което са подложени да следват модните тенденции и да изглеждат перфектно, те трябва да бъдат атрактивни и почти винаги в роля. А това изисква от тях промяна.

Със сигурност първата представителка на тези дами е Дженифър Анистън, която от години не е променяла прическата си. От 16-годишна възраст тя е сменила само цвета, а през годините понякога и дължината. Анджелина Джоли също не изневерява на тийнейджърската си визия, като изключим някои промени заради роли. В този списък са и актрисата Брук Шийлдс, колежките й Кейт Бланшет и Кийра Найтли. Красавицата Миранда Кер също спада в тази категория, въпреки че е модел и е логично тя да експериментира най-много.

Защо тези красавици не са се променяли драстично през годините? Не можем да сме сигурни за отговора, но сме убедени за едно. За да не променят косите си, те се харесват точно такива, каквито са, а в крайна сметка това е най-важното, нали? Представителки на нежния пол споделят, че прическите от детските им години са това, което ги запазва свежи и млади и ги кара да се чувстват добре. Да бъдеш себе си по начина, по който искаш и да се чувстваш добре в кожата си, са най-важните стъпки в изграждането на самочувствие, което да помогне на всеки да сбъдне и най-смелите си мечти. Ако за тази цел смятате, че косата ви трябва да е розова, давайте! Боядисайте я, а с нея сменете цвета и на живота си - за по-ярки и слънчеви дни!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл