За да се установи навреме рискът от преждевременно раждане, бъдещите майки трябва да се подлагат на ултразвуков скрининг за изследване на дължината на маточната шийка поне 3 пъти по време на бременността.
Съществуват и различни тестове, които насочват специалистите към риска от преждевременно раждане. Един от тях предвижда проследяването на т.нар. фетален фибронектин. Просто казано, това е важен белтък, който може да се сравни с „тъканно лепило“ и служи за слепване на плацентата към матката. Когато плацентата започва леко да се отлепва, феталният фибронектин започва да се появява във влагалището и ако лекарите го „засекат“ в периода между 22-рата и 35-ата седмица, наличието му е патологично. По този начин акушер-гинеколозите вече знаят, че жената е заплашена от преждевременно раждане. Тестът се прилага в болници като „Шейново“. Проблемът е, че малко от пациентките са информирани за съществуването на подобна диагностика.
По време на бременността нуждата от витамини и минерали е огромна, затова тя трябва да се задоволява с добро хранене, но и със средства като фолиевата киселина. Тя е важна не само за профилактиката на т.нар. неврална тръба на бебето, но и за имунния отговор на новороденото. Доказано е, че децата, чиито майки са приемали фолиева киселина по време на цялата бременност, страдат по-малко от алергични заболявания и защитните сили на организма им са по-големи. Препоръчва се приемането на фолиева киселина да започне два месеца преди двойката да започне да прави опити за създаване на дете.
Важно е също бременната да приема достатъчно количество витамин Д, омега 3 мастни киселини и пробиотици, които пък предпазват жената и плода от инфекции. И не на последно място - българките, чието състояние позволява, трябва да раждат по естествен път.
Специалистите по хранене и диететика допълват, че по принцип ние, българите, не консумираме достатъчно храни, богати на фолиева киселина. А тя се съдържа в листните зеленчуци - зеле, праз лук, марули, спанак, лапад, коприва. Но, уви, рядко присъстват на трапезата ни, може би защото отнемат повече време за приготвяне. Фолиева киселина има също в птичите меса и във варивата като боб и нахут.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш