Бременните - поне три пъти на ултразвуков скрининг

За да се установи навреме рискът от преждевременно раждане, бъдещите майки трябва да се подлагат на ултразвуков скрининг за изследване на дължината на маточната шийка поне 3 пъти по време на бременността.

Съществуват и различни тестове, които насочват специалистите към риска от преждевременно раждане. Един от тях предвижда проследяването на т.нар. фетален фибронектин. Просто казано, това е важен белтък, който може да се сравни с „тъканно лепило“ и служи за слепване на плацентата към матката. Когато плацентата започва леко да се отлепва, феталният фибронектин започва да се появява във влагалището и ако лекарите го „засекат“ в периода между 22-рата и 35-ата седмица, наличието му е патологично. По този начин акушер-гинеколозите вече знаят, че жената е заплашена от преждевременно раждане. Тестът се прилага в болници като „Шейново“. Проблемът е, че малко от пациентките са информирани за съществуването на подобна диагностика.

По време на бременността нуждата от витамини и минерали е огромна, затова тя трябва да се задоволява с добро хранене, но и със средства като фолиевата киселина. Тя е важна не само за профилактиката на т.нар. неврална тръба на бебето, но и за имунния отговор на новороденото. Доказано е, че децата, чиито майки са приемали фолиева киселина по време на цялата бременност, страдат по-малко от алергични заболявания и защитните сили на организма им са по-големи. Препоръчва се приемането на фолиева киселина да започне два месеца преди двойката да започне да прави опити за създаване на дете.

Важно е също бременната да приема достатъчно количество витамин Д, омега 3 мастни киселини и пробиотици, които пък предпазват жената и плода от инфекции. И не на последно място - българките, чието състояние позволява, трябва да раждат по естествен път.

Специалистите по хранене и диететика допълват, че по принцип ние, българите, не консумираме достатъчно храни, богати на фолиева киселина. А тя се съдържа в листните зеленчуци - зеле, праз лук, марули, спанак, лапад, коприва. Но, уви, рядко присъстват на трапезата ни, може би защото отнемат повече време за приготвяне. Фолиева киселина има също в птичите меса и във варивата като боб и нахут.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве