Мъж със старческа деменция изчезна от дом за възрастни хора, няма го 5-и ден

Пето денонощие 68-годишен мъж с психически заболявания е в неизвестност, след като напуснал дома за възрастни хора в Българово край Бургас. Всичко щеше да остане извън полезрението на медиите, ако дъщерите на Илия Милушев не алармираха за редица, по думите им, сериозни нарушения в частния дом „Долче вита”, с който имат договор да се грижи за баща им срещу сумата от 650 лева на месец, съобщи Нова телевизия.

Мъжът е настанен в дома с диагноза "старческа деменция" и "Алцхаймер". В дома е настанен на 11 март. 5 дни по-късно дъщеря му го заварва с рана на челото. „Имаше белег и личеше, че е текла кръв”, казва пред Нова телевизия Полина Мандаджиева и добавя: "Този удар е бил от бастуна на човека от съседното легло, който също е болен”. Според Полина нямало достатъчно хора, които да се грижат за болните възрастни - при нужда бил викан фелдшер. Нямало и охрана.

Дъщерята на Иван търси обяснение от Стела, собственичката на дома. След разговора им обаче Стела настоява семейството да си „прибере” възрастния мъж. Ден по-късно, на 16 март, бащата на Полина изчезва при постоянно заключен портал.

Собствениците на дома отказват среща с журналистите, не желаят и да разговарят с тях по телефона. Стела казва само, че възрастният мъж е обявен за издирване, след което изключва телефона си.

От Регионалната дирекция за социално подпомагане – Бургас, издала удостоверението на дома, заявяват, че също не желаят контакт с репортерите. „Жалба ли искате? Дайте да я входираме. Но не искам да ме снимате”, заявява Христо Проданов.

След като Полина все пак разказва за нередностите, чиновникът заявява, че не носят отговорност за частните домове. „Ако трябва, ще ви го повторя”, заявява той.

Полина, която не се надява вече да открие жив баща си, ще заведе дело срещу дома в Българово

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони