7 на сто от българите са на воден режим

7 на сто от населението на България живее в условия на режим на водата през различните сезони на годината. Това стана ясно вчера от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева по повод Световния ден на водата.


„Има места, където все още има необходимост от осигуряване на регулярно подаване на питейна вода“, каза екоминистърката. Това означава, че около 490 000 души живеят на сухо, без постоянно подаване на чиста вода. Василева обясни, че 99% от България е покрита с централизирано водоснабдяване.


„Все още има около 1 млрд. души в целия свят, които нямат достъп до чиста питейна вода. Повече от 2,5 млрд. души нямат канализация", заяви Василева.


„Напоследък коментираме много вредното въздействие на водите. България като една държава членка на ЕС полага в максимална степен усилия, за да се постигнат принципите, нормите и целите, свързани с интегрираното управление на водите, с постигането на добро качество с поддържането на чистотата във водните басейни, с които разполагаме“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика