Варна взема 29% от акциите в Пловдивския панаир

Общинският съвет на Варна прие 29 % от акциите в "Международен панаир Пловдив" АД, които кабинетът безвъзмедно ги предостави.

32 гласа бяха "за" получаване на подаръка, както се изрази местен парламентарист от ГЕРБ, 5 бяха "против" и трима въздържали се. Мнозинството от съветници отхвърли преди това предложението, дошло от Реформатори и Народен съюз точката да отпадне от приетия дневен ред на сесията и да се разгледа на по-късен етап след направен анализ. В дебатите стана ясно, че "Международен панаир Пловдив" АД дължи 45 млн. лева към банки и още 4 млн. лева за неплатени данъци, заплати, осигуровки и към доставчици.

Община Варна няма никакъв ангажимент към натрупани задължения на дружеството, увери председателят на ОбС Тодор Балабанов. Освен това активите са над 120 млн. лева.

Участието на община Варна в Пловдивския панаир ще носи само позитиви за нея, категоричен е той. Кметът Иван Портних коментира ден преди това, че с участието си в дружеството Варна ще стане отново голям изложбен център.

Според него засега няма връзка между вземането на акциите в Пловдивския панаир и решаване на дългогодишния казус с т. н. Дупка в центъра на града, която е на "Търговски дом" АД. Мажоритарният собственик и на двете дружества е пловдивският бизнесмен Георги Гергов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика