На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Борисов иска прокуратурата да разваля договори (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов намекна, че може да се внесе законово предложение, с което да се върне отнетото през 1997 година право на прокуратурата да атакува сделки в съда в защита на държавния и обществения интерес.

Борисов обвини съда за забавеното изпращане на синдици в КТБ и заяви, че ако е необходимо, ще предложи още законови промени, свързани с банката: „Четири месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелност на банката и да се назначат синдици. В същото време чухме как се купуват активи за едно евро. Ако трябва, сега ще променим още на едно място закона, защото навремето, когато са текли приватизациите, тогавашният парламент отнема правото на прокуратурата да разваля сделки, за да запази разбойническата приватизация“, каза Борисов след срещата си с черногорския премиер Мило Джуканович.

До 1997 г. прокуратурата имаше право да иска отмяна на сключени приватизационни сделки в граждански дела, по които не е страна. От прокуратурата се изискваше само да докаже, че отмяната е в защита на държавния и обществения интерес. По-късно обаче това право бе отменено с мотива, че ще доведе до правна нестабилност и ще отблъсне инвеститорите, тъй като всяка сделка може да бъде атакувана.

От думите на Борисов се разбра също, че финансовото министерство е подготвило законова промяна, която да позволи блокирането на сделки, увреждащи националния интерес, и министър Владислав Горанов трябва да ги представи в парламента. Преди това те са били съгласувани с „прокурорите и службите“, каза Борисов, без да обясни за какво точно става въпрос.

„Синдиците трябва да защитят 5 млрд. лв. Смятайте тези хора с каква психика трябва да бъдат, колко трябва да бъдат и под какъв натиск ще бъдат. Затова ние искахме да демонстрираме цялата сила на държавата, че заставаме зад техните правилни действия да върнем имуществото и парите на данъкоплатците“, заяви Бойко Борисов по повод вчерашното влизане на синдиците в КТБ.

„Днес вече синдиците са там и Господ ни запази. Многократно съм благодарил на всички политически партии за това, че го направиха. Защото видяхте няколко месеца как съдът ни мота, мота, мота… 4 месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелност на банката и да се назначат синдици, то стана, че ще стане април. В същото време видяхме как се разкупуват активи за едно евро“, каза премиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.