И ТВ7 вързана в схемата на Малофеев

КАЛОЯН СТОЕВ

Преди няколко дни беше обявено, че новият собственик на ТВ7 е Гаянис Карагеоргис. Новината съобщи лично пред вестник “24 часа” Николай Малинов, доскорошният издател на официоза на БСП “Дума”.

Самият Малинов очаква ръководен пост в любимата на Цветан Василев медия, в която в последните години се изляха над 300 млн. лв. - пари от спестяванията на вложителите в КТБ. Сега тази сума се дължи на банката от дружеството - едноличен собственик на телевизията “Краун медиа”.

Според Малинов, Карагеоргис е бил представен на служителите на ТВ7 преди месец. Гъркът е обяснил, че има 12 тв канала в Гърция и е бивш губернатор на Атон. От своя страна щял да доведе за консултант американеца Джак Ханик, който също не крие връзките си с олигарха Константин Малофеев - нещо повече, същият е продуцент в телевизионния канал на Малофеев “Царьград”. За тази връзка пръв съобщи сайтът “Биволъ”.

Оказва се обаче, че самият Карагеоргис също е свързан с Малофеев. Това става ясно от публикации в интернет, които разказват, как сватбата на гръцкия медиен бос е платена от руския олигарх, който е в забранителния списък на ЕС и САЩ. Тя е била организирана в курорта “Царьград”, в близост до Москва, а Малофеев е платил сметката на 90 гости, сред които и известни политици.

В интернет блог е публикувана цялата информация за връзката между Карагеоргис, други гръцки политици и Малофеев:

На 3 октомври един имейл се разпространява от приятел на приятел сред най-близкия кръг на Константин Малофеев. Имейлът е от пощата на Максим Крючков. Крючков е асистент на Малофеев и заедно с Игор Гиркин пътуват за Украйна, като представители на руската православна църква.

Имейлът от Крючкове е със заглавието “Гърците”. В PDF файла има 90 имена на гърци, всред които личат имената на известни общественици и политици, както и подробности за пътуването и настаняването на всички в луксозен курорт в Русия.

Въпросът е какво прави елитът на Гърция през октомври 2014 г. в Русия за сметка на Константин Малофеев.

Отговорът е интересен - Голяма гръцка сватба.

Както е известно Малофеев е в черния списък на ЕС и не може да пътува свободно в Европа. Така че той не може да отиде, по негови думи, на сватбата на “скъп гръцки приятел”. И така, след като Малофеев не може да отиде на сватбата, сватбата отива при него. А сватбата е на Гаянис Карагеоргис, който минава под венчило със София Сотираку.

Ето какво казва и самият Малофеев в интервю през октомври: “Санкциите са много глупав инструмент, в който вярват само Обама и неговата администрация. Те няма да попречат на моя бизнес”. 40-годишният мултимилионер все пак признава, че санкциите дават негативно отражение на личния му живот: “Не мога да отида на ваканция в Алпите. Този уикенд, мой гръцки приятел ме покани за кум. Сега той ще трябва да дойде при мен заедно с 90 гости, вместо аз да съм при него. Това са последствията от санкциите”, коментира Малофеев.

Според автора на материала комплексът, в който се е празнувала сватбата, също е на Малофеев. Проектът “Царьград” е 180-милионна инвестиция, която Малофеев прави, когато е на 32 години. Същото име има и притежаваната от него телевизия, която е авангард на руската инвазия в Украйна, и място, където Гиркин дава най-често интервюта.

В ТВ7 очакват с нетърпение влизането на приятеля на Малофеев, като по коридорите на медията се носят слухове, че в телевизията ще се излеят реки от пари. От няколко месеца четвъртата национална телевизия се управлява от Кирил Благоев. Присъствието му на този пост буди пълно недоумение, защото журналисти познават Благоев като шофьор в някогашната телевизия ББТ. Благоев разкарвал телевизионните екипи по снимки, а след това се издигнал до шофьор на администрацията.

Връзката на Малофеев с новия собственик на ТВ7 обаче е повече от скандална, още повече след разкритията от миналата седмица. Тогава стана ясно, че белгиецът с руски паспорт Пиер Мишел Луврие, на когото Цветан Василев продаде за 1 евро БТК, “Дунарит”, “Авионамс”, НУРТС и ГАРБ също е в топли отношения както с руския олигарх, така и с лидера на сепартистите в Донбас Игор Гиркин.

Съвпаденията стават прекалено много.

А въпросът кой ще плати дълга от 300 млн. лв. необезпечени кредити от КТБ, отпуснати по нареждане на Цветан Василев за личната му телевизия и потънали в ТВ7 през последните години, остава без отговор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари