Аграрните ни аташета не довели ни един инвеститор

За 4 години двете аграрни аташета на България в Берлин и Париж не са успели да привлекат нито една немска или френска фирма, която да инвестира в българското земеделие или в хранителната промишленост. Това стана ясно от отговори на Министерството на земеделието на въпроси на „Труд“. Нулевите резултати се оправдават с политическата нестабилност в страната.

Изтъква се обаче, че аташета са постигнали „задълбочено сътрудничество“ с браншовите организации в съответните страни и са способствали за обмен на добри практики. Подчертава се, че са популяризирали български продукти на изложения. Факт е обаче, че от 26 години страната ни редовно участва на изложението за храни „Зелена седмица“ в Берлин, като над 20 години за представянето ни не бе необходимо посредничество на аграрно аташе. Редица години и участията на наши фермери на изложения в Париж се случваха без помощта на аграрен аташе.

Независимо от резултатите, ведомството на Десислава Танева не мисли да се откаже от аграрните аташета и да използва търговските аташета, които Министерството на икономиката също е командировало в тези страни. „Търговските аташета и аграрните аташета изпълняват различни дейности, с оглед на спецификата и функциите на двете министерства“, казаха от МЗХ.

На 1 април т.г. изтича първия мандат на двете аграрни аташета. В България се връща аташето ни в Берлин Петя Стелиянова и предстои Министерството на земеделието да командирова нов. Представителят ни в Париж Веселина Евдокимова ще продължи да изпълнява тази длъжност още 1 година до 1 април 2016 г., след като е поискала удължаване на мандата.

По неофициална информация издръжката на едно аташе е до около 4000 евро на месец. От агроведомството обаче не отговориха на въпрос на „Труд“ какви са разходите за представителството на България в двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика