Валери Симеонов ще ръководи заседание на Координационния съвет по концесиите

Инвестират 2,3 милиона лева в инфраструктурата и облагородяването на старинния квартал „Варуша“ в Търново

Третират кестените в Търговище срещу листоминиращ молец

Стартира третият сезон на мащабните улични ремонти в Търговище

Административните услуги да се предоставят по идентичен начин в цялата страна Това решиха областните управители на форум в Арбанаси

Десетима от задържаните служители на ДАИ-Благоевград обвинени за участие в престъпна група

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на “Младост” Десислава Иванчева

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е избран за заместник-президент на НАЛАС

Валери Симеонов ще се срещне с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич

Горски се обучаваха как да гасят с нови пожарни коли

Четири години затвор за австрийски треньор по ски, обвинен в сексуален тормоз над ученици

ЕС призова Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

Григор Димитров безмилостен срещу Жил Симон – 6:2, 6:1

Безплатни имунологични прегледи правят в МУ-Пловдив

Опозицията не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС, заявиха от ГЕРБ

Аграрните ни аташета не довели ни един инвеститор

За 4 години двете аграрни аташета на България в Берлин и Париж не са успели да привлекат нито една немска или френска фирма, която да инвестира в българското земеделие или в хранителната промишленост. Това стана ясно от отговори на Министерството на земеделието на въпроси на „Труд“. Нулевите резултати се оправдават с политическата нестабилност в страната.

Изтъква се обаче, че аташета са постигнали „задълбочено сътрудничество“ с браншовите организации в съответните страни и са способствали за обмен на добри практики. Подчертава се, че са популяризирали български продукти на изложения. Факт е обаче, че от 26 години страната ни редовно участва на изложението за храни „Зелена седмица“ в Берлин, като над 20 години за представянето ни не бе необходимо посредничество на аграрно аташе. Редица години и участията на наши фермери на изложения в Париж се случваха без помощта на аграрен аташе.

Независимо от резултатите, ведомството на Десислава Танева не мисли да се откаже от аграрните аташета и да използва търговските аташета, които Министерството на икономиката също е командировало в тези страни. „Търговските аташета и аграрните аташета изпълняват различни дейности, с оглед на спецификата и функциите на двете министерства“, казаха от МЗХ.

На 1 април т.г. изтича първия мандат на двете аграрни аташета. В България се връща аташето ни в Берлин Петя Стелиянова и предстои Министерството на земеделието да командирова нов. Представителят ни в Париж Веселина Евдокимова ще продължи да изпълнява тази длъжност още 1 година до 1 април 2016 г., след като е поискала удължаване на мандата.

По неофициална информация издръжката на едно аташе е до около 4000 евро на месец. От агроведомството обаче не отговориха на въпрос на „Труд“ какви са разходите за представителството на България в двете страни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.