Сигнализират в съда за ромчетата, крещели: "Българите - на кайма"

Сигнал заради насаждане на етническа омраза е внесен в Районна прокуратура – Сливен от представител на Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец ” – Сливен. В писмо до Прокуратурата Момчил Пантелеев пояснява, че причина за сигнала е излъченият материал по централна телевизия, в която роми от сливенския квартал „Надежда” крещят: ”Българите - на кайма”, „Българите - на сапун” , пише Фокус.

Според вносителите на сигнала това подбуждаха към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност. „ Това е недопустимо поведение, което подлежи на санкциониране. Според Наказателния закон за такова деяние е предвидено наказание лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено прицание”, са казва в писмото.

Пантелеев припомня, че подобно арогантно поведение от години е оставяно без санкции и към днешна дата е достигнало до състояние, в което животът и здравето на българското населие е поставено в сериозна опасност. Не вземането на адекватни мерки може до доведе до ескалация на обществено недоволство. Настроенията на гражданите са силно поляризирани и се оформя крайна позиция за оказване на отпор на тази несправедливост.”, предупреждават авторите на сигнала. Поради тази причина те настояват да бъде образувана прокурорска преписка за извършено престъпление по чл.162 от НК и след като бъдат установени извършителите да бъдат наложени строги санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право