19 коня на бракониери продадоха в Стара Загора

Общо 19 коня са били задържани при акции срещу бракониери в Старозагорска област през миналата година, съобщи инж. Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция по горите. Животните са ползвани предимно от роми при набезите за незаконна сеч в горите. Всички те са продадени на търг, като цените варирали от 300 до 900 лв. за по-расовите жребци.

При акциите срещу бракониерите в Старозагорско са хванати и общо 75 каруци използвани за превоз на дървен материал. През последните години обаче се забелязвал спад в броя на иззетите коне и талиги. Оказва се, че ромите са намерили начин да разиграват горските. Те вземали животните и превозните средства от съседи, които после обяснявали, че ги били дали уж за пренасяне на строителни материали и си ги искали обратно. Горските нямали право да ги задържат, защото при заведено дело ромите в крайна сметка си получавали конете и каруците, а и неустойка за времето, през което са били конфискувани.

През последната година са прибрани и 17 велосипеда на бракониери и още толкова моторни превозни средства и 12 моторни резачки.
Рекордьор по актове, залавян 7 пъти през последните години за незаконна сеч пък е получил най-тежката присъда в региона за незаконен дърводобив. Мъжът е от ромската махала в Казанлък и е заплашен от 11 месеца в затвора при провинение през следващите 3 години.

През 2014 г. от глоби Регионалната дирекция по горите в Стара Загора е събрала 22 хил. лв., което е близо 58% от сумите наложени с наказателни постановления. Отчитат и значително по-добра събираемост, след като са ангажирали частни съдебни изпълнители със задачата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони