Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Дъждове и климатични промени носят тропически болести

Заболяванията, пренасяни от кърлежи, комари и гризачи тази пролет ще разболеят много повече българи, отколкото през миналата. Причината за това са очакваните чувствително над нормата дъждове в следващите три месеца (както „Труд“ съобщи в неделя) и заради неспиращите промени в климата.

Това заяви вчера пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Според него отражението на измененията в климата, особено от последните 10 г., ясно може да се види чрез промените в организмовия свят и човешката патология. „Имам предвид общите заболявания за животните и човека – т. нар. зоонози, като голяма част от тях се пренасят чрез друго същество като гризачи, кърлежи, комари, членестоноги“, посочи д-р Кунчев. На Балканите и у нас „ренесанс“ в момента бележат заболявания като бруцелозата. Неотдавна в Хасковско, Ямболско, Бургаско и Сливенско бяха внесени случаи от Гърция, до които се стигна заради контакт със заболели овце, кози и крави, а преди това имаше повалени наши работници в Гърция. Туларемията също се „развихри“ след като последният й взрив бе преди 7 г. От началото на годината повалените българи са 16.

Заради очакваната мощна полулация на кърлежи и комари, увеличава се и рискът от кримската хеморагична треска (тя е една от най-тежките, сравнима по смъртност с еболата), от птичия грип и туберкулозата (също се пренася чрез животни).

Средногодишно температурите у нас се повишават с един-един и половина градуса. „По тази причина у нас идват все по-южни болести като западно нилската треска и маларията. А най-засегнатите от промяната райони ще са поречията на Струма и Места, долното течение на Марица и Южното Черноморие“, каза епидемиологът.

Заради навлизането на тропически болести на Балканите в региона започнаха серия от двустранни срещи, на които да се обсъдят нужните мерки. Първата бе между Албания и Косово преди дни, на която присъства и наш екип от МЗ. Следващата е между България и Македония, на която ще се поканят и лекари от Гърция и Турция.

Акцент:

Здравното министерство вече е изпратило писмо до общините да обработят с препарати рисковите зони, особено заблатените, за развитие на кърлежи и комари

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.