Разследват палеж на кола в Разград Има версия, че колата е подпалена за отмъщение

Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

БСП иска преизчисляване на пенсиите

Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Задържаните за убийството на мъж във влак край Вакарел са брат и сестра Вероятната причина за инцидента е отправена забележка към извършителите

Парламентът прие промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

Борисов: Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно

Цветанов се извини за думи на депутат от НФСБ

Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение срещу Асандж

Борисов в Гърция: ЖП връзката Солун-Русе ще допринесе за икономическия подем на региона

Йордан Цонев: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки

КОНПИ отнема над 30 хил. лв. от бивш управител на общинско дружество в Бургас, сключвал договори със съпругата си

Антон Антонов, АПИ: Потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка

Мустафа Карадайъ: Най-големият враг на патриотизма е национализмът

Няма кандидати за къщата на Пейо Яворов

Дъждове и климатични промени носят тропически болести

Заболяванията, пренасяни от кърлежи, комари и гризачи тази пролет ще разболеят много повече българи, отколкото през миналата. Причината за това са очакваните чувствително над нормата дъждове в следващите три месеца (както „Труд“ съобщи в неделя) и заради неспиращите промени в климата.

Това заяви вчера пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Според него отражението на измененията в климата, особено от последните 10 г., ясно може да се види чрез промените в организмовия свят и човешката патология. „Имам предвид общите заболявания за животните и човека – т. нар. зоонози, като голяма част от тях се пренасят чрез друго същество като гризачи, кърлежи, комари, членестоноги“, посочи д-р Кунчев. На Балканите и у нас „ренесанс“ в момента бележат заболявания като бруцелозата. Неотдавна в Хасковско, Ямболско, Бургаско и Сливенско бяха внесени случаи от Гърция, до които се стигна заради контакт със заболели овце, кози и крави, а преди това имаше повалени наши работници в Гърция. Туларемията също се „развихри“ след като последният й взрив бе преди 7 г. От началото на годината повалените българи са 16.

Заради очакваната мощна полулация на кърлежи и комари, увеличава се и рискът от кримската хеморагична треска (тя е една от най-тежките, сравнима по смъртност с еболата), от птичия грип и туберкулозата (също се пренася чрез животни).

Средногодишно температурите у нас се повишават с един-един и половина градуса. „По тази причина у нас идват все по-южни болести като западно нилската треска и маларията. А най-засегнатите от промяната райони ще са поречията на Струма и Места, долното течение на Марица и Южното Черноморие“, каза епидемиологът.

Заради навлизането на тропически болести на Балканите в региона започнаха серия от двустранни срещи, на които да се обсъдят нужните мерки. Първата бе между Албания и Косово преди дни, на която присъства и наш екип от МЗ. Следващата е между България и Македония, на която ще се поканят и лекари от Гърция и Турция.

Акцент:

Здравното министерство вече е изпратило писмо до общините да обработят с препарати рисковите зони, особено заблатените, за развитие на кърлежи и комари

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.