Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Разследват масово избиване на котки в Търново

Намаляха нарушителите на скоростта в Шуменско

ЦРУ: Китай води тиха студена война срещу САЩ

17 души са ранени след торнадо в американския щат Айова

Личните данни на 1,5 млн. души са откраднати от хакери в Сингапур

Доналд Тръмп критикува тези, които го обвиняват, че бил „твърде мил“ с Владимир Путин

26 души са загинали при бомбардировки в Южна Сирия

Мишел Барние отхвърля основни положения от плановете на британското правителство за споразумение след Брекзит

Защо блондинките държат празни бирени бутилки в хладилника си?

Ветеринари ще направят втори опит за вземане на проби от животни в Болярово

БСП ще почете с митинг-поклонение Никола Вапцаров и другарите му

Нападателят от Любек е от ирански произход, но не е терорист Мъжът е отказал да говори пред следователите

Тръмп-Путин и ефектът на “Пренасочването” Стряскаща е дисциплината в US медиите за недопускане на друго мнение освен зададената тема

Застреляха на улицата личния кардиолог на Джордж Буш-старши (ВИДЕО) Убиецът на д-р Хаускнект успял да избяга

Клошари се крият в опасни сгради

Клошари се крият и рискуват да ги затрупат опасни сгради в Русе. Бездомниците периодично ги опожаряват и спестяват усилията на собственици на имотите да ги ремонтират или поддържат. Още м.г. общината подгони реститути за изоставени имоти със статут на архитектурни паметници на културата, които се рушат и застрашават минувачи. Специална комисия огледа 10 здания в аварийно състояние, които се нуждаят от спешен ремонт.

В крайдунавския град има над 250 сгради, недвижими културни ценности. На собствениците им се предписва да ремонтират фасадите по Закона за устройство на територията, но повечето са в чужбина или София и не стопанисват имотите си. Досега само няколко реститути са ги обезопасили. Ако останалите не започнат аварийно-временно укрепване в определения срок, им се търси административно-наказателна отговорност от ГД „Инспекторат по опазване на културното наследство“ при Министерство на културата, предупредиха от общината.

Кметът на Русе Пламен Стоилов /ГЕРБ/ предложи на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ да инициира законодателна промяна. Тя ще позволи на градоначалниците да задължат собствениците на сгради архитектурни паметници да ги поддържат. Идеята е общините да ги ремонтират и да стават техни собственици, докато си възстановят разходите. Ако имотите се укрепват за сметка на местните бюджети, общините могат да си получат парите по съдебен ред чак след 6-7 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.