Православните християни честват Свети дух

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Монтана”

На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Лорис Кариус – Виновникът

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Влагат 1,2 млн. лв в единна система за туристическа информация

Държавата влага 1,2 млн. лв в изграждането на единна система за туристическа информация. Електронната база данни ще свързва Националния туристически регистър и регистрите на НАП, МВР и всички общини. Системата ще бъде задействана от идната година. Това съобщи в четвъртък във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Международната борса “Културен туризъм”.

“Над 63% от българите са заявили, че биха искали да почиват по родните курорти, ако имат предварителна и пълна информация за хотелската база, храненото и атракциите. Това е само предварителен интерес, но не и направени резервации”, заяви министър Ангелкова.

Тя допълни, че за да искаме да посещаваме нашите курорти, трябва да се предлага достъпен и качествен продукт. Затова министерството на туризма е стартирало промяна в законодателната уредба за намаляване на административната тежест за малките семейни хотели и къщи за гости, както и завишаване на контрола на качеството и услугите, които се предлагат и за предотвратяване на укриването на доходи.

“Новите промени ще минат на Министерски съвет около юни, но самият закон ще влезе в сила от следващата година. В момента се приемат наредби, които регламентират квалификацията на екскурзоводите, планинските и ски учители, категоризацията на хижите, местата за настаняване и хранене”, уточни Ангелкова.
Тя добави, че културно-историческите маршрути ще бъдат акцент в националната ни туристическа реклама през 2015 и 2016 г. “Само с нашата култура и история можем истински да се идентифицираме, да станем разпознаваеми и България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация”, подчерта министърът.

Ангелкова припомни, че страната ни се нарежда не едно от първите места в Европа по наличие на артефакти. “На територията ни има над 40 000 културно-исторически обекти и около 4200 религиозни храма. С това богатство, можем и сме длъжни с общи усилия да се превърнем в културно-историческа дестинация”, апелира Ангелкова.

По данни от 2014 г. около 40% от българите, пътували в чужбина, са го направили с цел културен туризъм, докато пътувалите в България с този мотив са били около 30%. “Амбицията ни е да обърнем посоката на тази тенденция”, подчерта Николина Ангелкова.

Международната борса “Културен туризъм 2015” се провежда в изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Това е най-мащабното българско изложение за специализиран туризъм с международно участие, което продължава до 4 април и има богата съпътстваща програма. Организатори са община Велико Търново и общинската агенция „Царевград Търнов” в партньорство с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. В изложението се включиха 78 български и чуждестранни фирми, организации и общини. Министерството на туризма показва национален рекламен щанд от 40 кв.м, в който участват 5 изложителя от туристически региони, културни институции, общини и др. Освен България сред останалите участници тази година са туристически компании и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония, Мароко и Корея.

Програмата на борсата включва също дискусионна програма, филмов фестивал “На източния бряг на Европа”, национален конкурс „Чети и пътувай”, концерти и разнообразни атракции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.