Влагат 1,2 млн. лв в единна система за туристическа информация

Държавата влага 1,2 млн. лв в изграждането на единна система за туристическа информация. Електронната база данни ще свързва Националния туристически регистър и регистрите на НАП, МВР и всички общини. Системата ще бъде задействана от идната година. Това съобщи в четвъртък във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Международната борса "Културен туризъм".

"Над 63% от българите са заявили, че биха искали да почиват по родните курорти, ако имат предварителна и пълна информация за хотелската база, храненото и атракциите. Това е само предварителен интерес, но не и направени резервации", заяви министър Ангелкова.

Тя допълни, че за да искаме да посещаваме нашите курорти, трябва да се предлага достъпен и качествен продукт. Затова министерството на туризма е стартирало промяна в законодателната уредба за намаляване на административната тежест за малките семейни хотели и къщи за гости, както и завишаване на контрола на качеството и услугите, които се предлагат и за предотвратяване на укриването на доходи.

"Новите промени ще минат на Министерски съвет около юни, но самият закон ще влезе в сила от следващата година. В момента се приемат наредби, които регламентират квалификацията на екскурзоводите, планинските и ски учители, категоризацията на хижите, местата за настаняване и хранене", уточни Ангелкова.
Тя добави, че културно-историческите маршрути ще бъдат акцент в националната ни туристическа реклама през 2015 и 2016 г. "Само с нашата култура и история можем истински да се идентифицираме, да станем разпознаваеми и България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация", подчерта министърът.

Ангелкова припомни, че страната ни се нарежда не едно от първите места в Европа по наличие на артефакти. "На територията ни има над 40 000 културно-исторически обекти и около 4200 религиозни храма. С това богатство, можем и сме длъжни с общи усилия да се превърнем в културно-историческа дестинация", апелира Ангелкова.

По данни от 2014 г. около 40% от българите, пътували в чужбина, са го направили с цел културен туризъм, докато пътувалите в България с този мотив са били около 30%. "Амбицията ни е да обърнем посоката на тази тенденция", подчерта Николина Ангелкова.

Международната борса "Културен туризъм 2015" се провежда в изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Това е най-мащабното българско изложение за специализиран туризъм с международно участие, което продължава до 4 април и има богата съпътстваща програма. Организатори са община Велико Търново и общинската агенция „Царевград Търнов” в партньорство с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. В изложението се включиха 78 български и чуждестранни фирми, организации и общини. Министерството на туризма показва национален рекламен щанд от 40 кв.м, в който участват 5 изложителя от туристически региони, културни институции, общини и др. Освен България сред останалите участници тази година са туристически компании и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония, Мароко и Корея.

Програмата на борсата включва също дискусионна програма, филмов фестивал “На източния бряг на Европа”, национален конкурс „Чети и пътувай”, концерти и разнообразни атракции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони