Възстановиха зрението на маймунка след уникална за Балканите операция в София

За първи път на Балканите с едночасова лазерна операция доц. Андрей Андреев върна зрението на Зелена морска котка (Chlorocebus aethiops). След операцията 7-годишният Нелсън, по паспорт Сър Адмирал Нелсън Мандела фон Цалков (по името на баща му ген. директор на АЕБТРИ Пламен Цалков) отново може да вижда след 3-месечна пълна слепота, съобщи Фокус.

Остра бактериална инфекция стана причина зеленият палавник да загуби зрението на едното си око през октомври 2014 г., а през ноември достига до почти 100% слепота и с двете очи. Младежът от порода Зелена морска котка става непривично за него спокоен и тих, вече не се закача с пернатите си приятели и не изпитва особена страст към любимите си конячни бонбони. Пред заплаха поради липсата на зрение е поставено основното развлечение на Нелсън да краде от съквартирантите си и да се проявява на сцената. Доказателства за различните му социални партньорства са фотографиите на Нелсън с царя Симеон Сакскобургготски, с председателя на ЕП - Пат Кокс (2002 г.), с членове на групите „Deep Purple”, „Underground” и редица други.

Д-р Николай Скендерски, който повече от 20 години се грижи за всички екзотични животни в Столичния зоопарк, установява слепотата на Нелсън. След преглед става ясно, че Нелсън трябва да помирише нещо, за да разбере кой е срещу него, по същия начин е и с храната. Пълната слепота, която заплашва Нелсън се проявява чрез апатично поведение, липса на активност, нетипична за буйния по нрав младеж. Д-р Скендерски обясни, че при животните също както и при хората при загубата на сетиво, се засилват други, които трябва да компенсират липсата.

На 20 март с едночасова операция, в която главната роля на спасител на зрението има офтамологът доц. Андрей Андреев, известен столичен хирург и собственик на клиника „Ден” с анестезиолог д-р Николай Скендерски, успяват да извършат единствената по рода си на Балканите безкръвна операция на катаракт на примат от вида Зелената морска котка.

Процедурата, направена на Адмирал Нелсън е протекла в два основни етапа - изсмукване на катарактата с лазер и поставяне на течен ирис. След това, за да предпазят ирисите на палавника, лекарите поставят голяма защитна яка, която да осигури покой за очите му. Операцията е рискова, тъй като биометричните параметри на Нелсън са коренно различни от тези при хората. Окото е в пъти по-малко. Доц. Андреев поема предизвикателството предвид риска Нелсън да прекара остатъка от живота си – 20 години и повече в слепота и изолация. Пациентът е различен, но каузата е една да прогледне отново. Катарактът при Нелсън е нетипичен, но също както при хората единственият метод на лечение е оперативен. Хирургическото отстраняване на потъмнената леща и заместването и с изкуствена е най – добрият начин за възстановяване на зрението. Нелсън има леща на дясното око. Разбиването на “пердето” с ултразвук и изсмукването на частиците през малък оперативен разрез позволява изписването му след няколко часа и бързото възвръщане на зрителните функции. В клиниката, която е един от първите частни очни центрове в страната, пациентът Нелсън е нетипичен. Предизвиква учудването на събралите се във фоайето пациенти и усмивката на медицинския персонал.

На 11-я ден след операцията след преглед при доц. Андреев става ясно, че Нелсън се възстановява добре и голямата предпазна яка може да бъде свалена. Адмирал Нелсън отново е заядлив, разпознава спасителите си и звуково оповестява недоволството си от извършвания му преглед. (И за хората светенето в очите не е от най-приятните неща).

Д-р Андреев е доволен от резултатите и предписва капките след операцията да продължат само още няколко дни. Доц. Андреев съветва след свалянето на яката да се проследи поведението на маймуната с късмет.

Главният ветеринарен лекар д-р Скендерски признава: „За мен това е уникален случай”. Той разказа, че маймуната е запомнила лошия лекар, който се опитва да го усмири.

Д-р Скендерски скромно посочи, че главното действащо лице за връщането зрението на примата, е бил доц. Андрей Андреев.

Според него този първи случай показва, че ветеринарната хирургия в България все пак се развива и макар и скъпоструваща, операцията е радикална и ефективна.

Скоро, след свалянето на яката, се очаква набезите на Адмирал Нелсън към хранителните дажби на Коко, Кика и Гого (пернатите му съквартиранти) да продължат. Мъжкият самец е готов за нови приключения благодарение усилията на доц. Андреев и д-р Скендерски. Вече се търсят приятелки на Нелсън – женска от същия вид в краен случай мармозетка – тест за възстановеното му зрение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл