На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Възстановиха зрението на маймунка след уникална за Балканите операция в София

За първи път на Балканите с едночасова лазерна операция доц. Андрей Андреев върна зрението на Зелена морска котка (Chlorocebus aethiops). След операцията 7-годишният Нелсън, по паспорт Сър Адмирал Нелсън Мандела фон Цалков (по името на баща му ген. директор на АЕБТРИ Пламен Цалков) отново може да вижда след 3-месечна пълна слепота, съобщи Фокус.

Остра бактериална инфекция стана причина зеленият палавник да загуби зрението на едното си око през октомври 2014 г., а през ноември достига до почти 100% слепота и с двете очи. Младежът от порода Зелена морска котка става непривично за него спокоен и тих, вече не се закача с пернатите си приятели и не изпитва особена страст към любимите си конячни бонбони. Пред заплаха поради липсата на зрение е поставено основното развлечение на Нелсън да краде от съквартирантите си и да се проявява на сцената. Доказателства за различните му социални партньорства са фотографиите на Нелсън с царя Симеон Сакскобургготски, с председателя на ЕП – Пат Кокс (2002 г.), с членове на групите „Deep Purple”, „Underground” и редица други.

Д-р Николай Скендерски, който повече от 20 години се грижи за всички екзотични животни в Столичния зоопарк, установява слепотата на Нелсън. След преглед става ясно, че Нелсън трябва да помирише нещо, за да разбере кой е срещу него, по същия начин е и с храната. Пълната слепота, която заплашва Нелсън се проявява чрез апатично поведение, липса на активност, нетипична за буйния по нрав младеж. Д-р Скендерски обясни, че при животните също както и при хората при загубата на сетиво, се засилват други, които трябва да компенсират липсата.

На 20 март с едночасова операция, в която главната роля на спасител на зрението има офтамологът доц. Андрей Андреев, известен столичен хирург и собственик на клиника „Ден” с анестезиолог д-р Николай Скендерски, успяват да извършат единствената по рода си на Балканите безкръвна операция на катаракт на примат от вида Зелената морска котка.

Процедурата, направена на Адмирал Нелсън е протекла в два основни етапа – изсмукване на катарактата с лазер и поставяне на течен ирис. След това, за да предпазят ирисите на палавника, лекарите поставят голяма защитна яка, която да осигури покой за очите му. Операцията е рискова, тъй като биометричните параметри на Нелсън са коренно различни от тези при хората. Окото е в пъти по-малко. Доц. Андреев поема предизвикателството предвид риска Нелсън да прекара остатъка от живота си – 20 години и повече в слепота и изолация. Пациентът е различен, но каузата е една да прогледне отново. Катарактът при Нелсън е нетипичен, но също както при хората единственият метод на лечение е оперативен. Хирургическото отстраняване на потъмнената леща и заместването и с изкуствена е най – добрият начин за възстановяване на зрението. Нелсън има леща на дясното око. Разбиването на “пердето” с ултразвук и изсмукването на частиците през малък оперативен разрез позволява изписването му след няколко часа и бързото възвръщане на зрителните функции. В клиниката, която е един от първите частни очни центрове в страната, пациентът Нелсън е нетипичен. Предизвиква учудването на събралите се във фоайето пациенти и усмивката на медицинския персонал.

На 11-я ден след операцията след преглед при доц. Андреев става ясно, че Нелсън се възстановява добре и голямата предпазна яка може да бъде свалена. Адмирал Нелсън отново е заядлив, разпознава спасителите си и звуково оповестява недоволството си от извършвания му преглед. (И за хората светенето в очите не е от най-приятните неща).

Д-р Андреев е доволен от резултатите и предписва капките след операцията да продължат само още няколко дни. Доц. Андреев съветва след свалянето на яката да се проследи поведението на маймуната с късмет.

Главният ветеринарен лекар д-р Скендерски признава: „За мен това е уникален случай”. Той разказа, че маймуната е запомнила лошия лекар, който се опитва да го усмири.

Д-р Скендерски скромно посочи, че главното действащо лице за връщането зрението на примата, е бил доц. Андрей Андреев.

Според него този първи случай показва, че ветеринарната хирургия в България все пак се развива и макар и скъпоструваща, операцията е радикална и ефективна.

Скоро, след свалянето на яката, се очаква набезите на Адмирал Нелсън към хранителните дажби на Коко, Кика и Гого (пернатите му съквартиранти) да продължат. Мъжкият самец е готов за нови приключения благодарение усилията на доц. Андреев и д-р Скендерски. Вече се търсят приятелки на Нелсън – женска от същия вид в краен случай мармозетка – тест за възстановеното му зрение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.