Ученик от Сливен знае най-много по биология сред връстниците си

Ученик от Сливен получи оценка “Отличен 6,00” на Националната олимпиада по биология - съобщи директорката на Природо-математическата гимназия в града Мариана Милева.

Димитър Каразапрянов е десетокласник в елитната гимназия. В националната олимпиада с още четирима връстници е бил допуснат да се състезава в групата от 10 до 12 клас. В генералното класиране той е заел шесто място. Но сред връстниците си е показал най-много знания, събрал е най-много точки, еквивалент на пълната му шестица. “За десетокласник, който е бил в конкуренция с по-големи ученици, постижението му е впечатляващо” - каза щастливата директорка. Преподавателката по биология на Димитър е Поля Филипова, а за националната олимпиада го е подготвила колежката й, също от гимназията, Росица Делчева.

Успехът на Димитър развълнува Сливен и по други причини. В края на април Австрия е домакин на Европейска олимпиада по природни науки. Сливенският гимназист ще е представителят на България в състезанията по биология. А след завръщането си, в началото на май той започва подготовка като член на разширения национален отбор по биология за международната олимпиада в Дания през юли.

Димитър е по-малкият брат на Петър, също възпитаник на Природо-математическата гимназия в Сливен, за когото вестник “Труд” писа не един път. Като ученик Петър стана известен като “чудото на химията”. През 2011 г. тогавашният единайсетокласник се завърна с бронз от две престижни, международни състезания - Менделеевата олимпиада в Русия и Международната в Турция с участието на ученици от 72 държави. Заради успеха си в Русия той бе поканен да се запише без изпит в Московския държавен университет. Младежът бе взел твърдо решение да следва медицина, и то - в България. Сега е трети курс в Медицинския университет в столицата.

Бащата на двете момчета, д-р Антоан Каразапрянов, е невролог. А майката Ивелина работи в общината. В семейния им дом в Сливен има колекция от 15 медала, засега. Това са медалите, които синовете им са спечелили на олимпиади.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл