Непълнолетни се снимат голи за фейсбук групи

Фейсбук групи събират и публикуват снимки на полуголи непълнолетни момичета, съобщава радио "Дарик", позовавайки се на сигнали от слушатели.

Проверка в социалната мрежа установи наличието на множество отворени групи с различни наименования, които призовават момичетата да пращат свои разголени снимки на лични съобщения, а "анонимността им е гарантирана". 

След това фотосите, които най-често са селфита, биват публикувани, като под някои от тях се упоменават името, годините и местоживеенето на сниманото лице. След сигнала полицията вече разследва случая и проверява подробностите около групите в социалната мрежа.

От местния отдел „Закрила на детето” обясняват, че преди да бъдат предприети действия, трябва да се изясни самоличността на децата, както и обстоятелствата около попадането на снимките им в интернет.

„Когато установим самоличността на дадено дете, то ще бъде посетено от социален работник, който след среща с родителите му и класния ръководител трябва да изготви социална оценка”, разказа Маргарита Учкунова от „Закрила на детето”.

Тя обясни още, че ако се установи, че детето е в риск по вина на родител, настойник или попечител, може да бъде сезирана прокуратурата.
„Ако преценим, че детето живее в много рискова среда и е изложено на опасност от трафик, тогава имаме право да го изведем от семейството”, допълни тя.

Според психолога Ина Бранева децата в тийнейджърска възраст често използват ексхибиционизма в социалните мрежи в търсене на популярност и собствена идентичност.

„В тази специфична възраст с децата се случват процеси, които те не могат да обяснят и често ексхибиционизмът е проява на неосъзнати защитни процеси. Поради тази причина те все едно предлагат тялото си и казват: „Харесай ме, защото аз не знам кой съм, но ако ти ме харесаш такъв, ми придаваш някаква стойност”, разказа още психологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл