Община Шумен дава 33 000 лв. на находчиви творци

Общинският фонд “Култура” в Шумен отпуска 33 хил. лв. за реализацията на 25 проекта на читалища, художници, поети и творчески сдружения. Почти двойно повече са били идеите на кандидатите, но комисия е отсяла най-добрите. Реализацията им вече стартира, парите са отпуснати тази седмица.

Най-много средства - 2767 лв., спечели Регионалният исторически музей, който обещава да въведе виртуален гид в експозиционните зали. Новата услуга ще бъде достъпна за посетители, които имат мобилни телефони с операционната система “Андроид”, обясни директорът Данаил Руменов.

Предполага се, че така музеят може да стане по-любимо място за учениците. До септември услугата трябва да е факт.

Екипът на регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен пък ще превърне градинката пред детския отдел в Зелен@ библиотека. 2370 лв. им отпуска общината за засаждане на всевъзможни растителни видове, цветя, билки и изграждане на алпинеум. “Опитното поле” ще бъде съчетано с образователни беседи и направа на хербарии, които трябва да украсят стените на читалнята. Работата започва още в първите дни на лятната ваканция и ще продължи до септември, каза директорът Росица Добрева.

Пак през ваканцията ще се реализира проектът “Екопарад” на читалище “Изгрев” в шуменското село Ветрище. Там през лятото децата ще изрисуват кошчета за смет и ще ги поставят на подходящи места. Идеята е финансирана с 468 лв.

Със средства от фонд “Култура” ще бъде платена и таксата за участие на ученици от клуб “Дебати” към математическата гимназия “Нанчо Попович” в международно състезание.

Художникът Румен Михайлов пък ще представи у нас и в чужбина изложбата “Вибрации на душата”. Той е получил най-много гласове от оценителната комисия. Красимир Арсов ще подреди “Сакрални пространства”. Фондът финансира и проекта “Художникът и неговият свят” на Дончо Иванов. Талантливата Филипина Стаменкова също ще изненада почитателите си с нова експозиция - “Различният шуменец”. Подкрепени са и млади автори за издаване на книги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони