Кандидат столетник подготвя нова изложба

Художникът ветеран Петър Дочев (93 г.) от Шумен мисли за нова изложба на акварели, графики и пастели. Това издадоха негови близки, въпреки че още не е приключила последната му експозиция с 63 живописни платна в галерия “Елена Карамихайлова”. Още при откриването ценител откупил две от картините на доайена. Дочев винаги сам подбира какво да покаже на публиката и вече има идея за следващата си изява.

Творецът не спира да рисува. Следобедите му преминават в ателието. Вече му е малко трудно да обхожда любимия Шумен, но не се е отказал да рисува емблематични места. Благодарен е, че на младини ги е скицирал. Сега внукът Станислав му помага, като ги снима с фотоапарат. Така негово платно запечатало една от красивите стари къщи на Шумен седмица преди да я съборят.

Петър Дочев е рисувал различни краища на България - от фабрики до необятните Родопи. Има и портрети на красиви българки. Освен художник за кратко той е бил и библиотекар в читалище “Добри Войников”. В Шумен със сигурност е най-възрастният творец с четка, но в страната е възможно и друг да държи рекорда по творческо дълголетие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони